Scholen zamelen e-waste in voor Wecycle

Drachten - Basisscholen PCBO De Spreng, It Heechhôf, De Bolder, 't Tweespan en VSO De Zwaai uit Drachten, Loevestein uit Gorredijk, De Jasker uit Nij Beets en De Opdracht uit Ureterp gaan voor gouden sterren met Wecycle-inzamelactie

Basisscholen PCBO De Spreng, It Heechhôf, De Bolder, 't Tweespan en VSO De Zwaai uit Drachten, Loevestein uit Gorredijk, De Jasker uit Nij Beets en De Opdracht uit Ureterp gaan voor gouden sterren met een duurzame inzamelactie. Tot half november zamelen zij afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangen daarvoor een beloning en een Wecycle Recycle Certificaat met zoveel mogelijk gouden sterren. De inzamelactie wordt georganiseerd door Wecycle, die tevens een bedrag doneert aan Stichting Jarige Job. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).

Beloning

De inzamelactie heeft een educatief karakter: de scholen ontvangen een speciale krant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een beloning (boekenpakket, karaokeset of digitale camera) en een Wecycle Recycle Certificaat met 1, 2 of 3 gouden sterren.

Om 3 gouden sterren te krijgen, zamelt de school minimaal 250 kleine apparaten in. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 3 september tot en met 18 november.

Jong geleerd, oud gedaan

Wecycle organiseert al jaren inzamelacties op basisscholen en met succes. ,,Kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met meerdere elektrische apparaten,” zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle. ,,Denk aan een telefoon, elektrische tandenborstel, spelcomputer of radio. Maar ook het lampje dat naast hun bed staat, is een apparaat. We willen daarom al vroeg bijbrengen dat deze spullen na afdanking moeten worden ingeleverd voor recycling.” Al het e-waste dat Wecycle inzamelt, wordt voor 97 procent nuttig toegepast. Zo krijgen grondstoffen een tweede leven.

Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dit doet ze voor zes producentenorganisaties, waarbij 1.750 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen zijn aangesloten. De inzameling en recycling wordt kostenefficiënt georganiseerd en met een maximaal milieurendement. Wecycle heeft 10.000 inzamelpunten in Nederland en werkt samen met veel inzamelpartners, waaronder gemeenten, winkels, installatiebedrijven, kringloopbedrijven en met vervoerders en verwerkers van e-waste. Zo levert Wecycle dagelijks een bijdrage aan de circulaire economie.

Uitstoot

In de Wecycle Service Centers wordt de circulaire met de sociale economie verbonden. Door apparaten te sorteren en demonteren krijgen mensen die moeilijk meekomen in de reguliere arbeidsmarkt perspectief op een baan en neemt de kwaliteit van recycling toe. In 2017 is 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden.