Hongaars eten en muziek bij eeuwfeest Friese Debreczenyi’s

Drachten - Voor de 118 Debreczenyi’s die zaterdag op de reünie op het Drachtster rugbyterrein bijeen kwamen was het ene emotioneel feestje.

De familie vierde dat precies honderd jaar geleden hun stamvader Jószef Debreczenyi als knaapje van twaalf jaar vanuit Hongarije naar Nederland is gekomen. Jószef heeft zich destijds gevestigd in Oudega en is later met Elisabeth Bouma getrouwd. Samen kregen zij elf kinderen en de meeste nazaten van József en Elisabeth wonen nog in Friesland.

Hongaars tintje

Na een voorbereiding van twee jaar kon het eeuwfeest worden gevierd. Dat gebeurde uiteraard met een flink Hongaars tintje. Zo bestond de maaltijd uit Lescó, Pörkölt, Töltött Paprika, Goulashsoepen en Paprika Csirkepotten, dat allemaal in potten boven het vuur werd bereid. Om het bord verder te vullen waren er Galuska, aardappelpartjes, zure groenten en langos. En als toetje een Hongaarse notentaart. Alle eten was door de familie zelf bereid. De muziek werd verzorgd door de band District Harlem, bestaande uit familieleden.

Het feest werd bijgewoond door 118 mensen met de achternaam Debreczenyi, ook al schrijven sommigen hun naam als Debreczeni of Debreczeny. Desondanks is iedereen in Nederland met die naam familie. De variaties zijn ontstaan omdat bij het inschrijven sommige ambtenaren de naam hebben veranderd. Deze wijziging is overigens niet erkend door de gemeente. De schrijfwijze Debreczenyi blijft staan op de officiële documenten.