Landelijke collecte Nierstichting ook in Drachten

Drachten - Ruim 60.000 vrijwilligers collecteren van 16 tot en met 22 september in heel Nederland tijdens de collecteweek van de Nierstichting. Ook in Drachten gaan veel enthousiaste collectanten op pad.

En dat is hard nodig, jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten. ,,Werken je nieren niet, dan ga je dood. Dit klinkt misschien hard, maar is helaas wel de realiteit’’, zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. ,,Dit jaar is de Nierstichting 50 jaar actief. En in die tijd hebben we heel wat dromen kunnen realiseren. Door te durven én te doen. Zo hebben we dialyse bereikbaar gemaakt voor iedereen, is thuisdialyse mogelijk geworden en ontwikkelen we nu de draagbare kunstnier.”

Maar nog steeds is er die harde werkelijkheid. Dialyseren is loodzwaar. Jaarlijks overlijden 1.000 dialysepatiënten. ,,Onze ultieme droom is dat we nierziekten kunnen genezen . En dat gaat ons lukken, mede dankzij de inkomsten uit de collecte.”

Essentieel

De Nierstichting krijgt geen structurele financiële steun van de overheid en is afhankelijk van giften en donaties. ,,De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting”, benadrukt Tom Manse, collecte coördinator van de Nierstichting in Drachten. ,,Iedere bijdrage aan de collecte helpt om nierpatiënten hun leven terug te geven.” Dat kan alleen dankzij de inzet van collectanten en steun van donateurs.

www.nierstichting.nl .