‘Myn skip’ is eerbetoon aan Friese skûtsje

EARNEWÂLD - Het Friese skûtsje heeft een lange en bijzondere geschiedenis. ‘Myn Skip’, de muzikale voorstelling op het water in Earnewâld, is dan ook een eerbetoon aan dit stukje culturele erfgoed.

Tekst: Martine van der Linden

Een voorstelling vol muziek, zang, dans, lichtbeelden en varende skûtsjes. Dat is ‘Myn Skip’, de voorstelling die van 19 tot en met 29 september te zien is in Earnewâld. Vanaf de kade kijkt het publiek uit over het water, waar de voorstelling zich afspeelt. Honderd jaar skûtsjehistorie krijgen de mensen op een vermakelijke wijze gepresenteerd.

Rijk verhaal

Age Veldboom is één van de initiatoren van de voorstelling. Hij vertelt dat mensen tegenwoordig de skûtsjes vooral kennen van sportieve en feestelijke evenementen zoals de SKS en de IFKS. Maar er gaat volgens hem een rijk verhaal schuil achter de typisch Friese schepen. ,,In de voorstelling gaan we terug naar de basis. Houten schepen waarop hele schippersfamilies woonden, en die bedoeld waren voor het vervoeren van turf. De schippersvrouwen op de wal die de schepen door de kanalen trokken. Verhalen die veel mensen niet meer kennen, en daarom het vertellen waard zijn.”

Veldboom, zelf schipper op een skûtsje en oprichter van het Skûtsjemuseum in Earnewâld, vertelt bevlogen over het Friese vaartuig. ,,Dat mensen honderd jaar geleden in staat waren om zulke mooie schepen te bouwen, met enkel gebrekkige middelen. Puur op het zicht, niet met alle moderne technieken van nu. En toch zijn die schepen nog steeds van deze tijd. Al die jaren heeft het skûtsje al haar diensten bewezen.” Hij legt uit dat veel skûtsjes op een gegeven moment verwaarloosd lagen weg te roesten. Veel skûtsjes zijn gerestaureerd door liefhebbers. ,,Zoals die skûtsjes nieuw leven in zijn geblazen, zo willen wij de verhalen van de schipper weer tot leven brengen.”

Gedreven club

Watersporters, cultuur- en natuurliefhebbers zullen de muzikale voorstelling op het water met veel genoegen aanschouwen, verwacht Veldboom. ,,Het skûtsje wordt gedragen door het water, maar de voorstelling wordt gedragen door de hele mienskip. Er is een zeer gedreven club mensen bezig om van deze voorstelling een groot succes te maken. We hopen dat het publiek naar huis gaat met het gevoel dat ze het niet hadden willen missen. En misschien zelfs wel met een nóg grotere liefde voor het Friese Skûtsje.”

De try-out van ‘Myn Skip’ vindt op 19 september plaats, en de overige voorstellingen staan geprogrammeerd van 21 tot en met 29 september. De regie ligt in handen van Theo Smedes en Herman Woltman componeert de muziek. Age Veldboom en Harmen Brouwer zijn de verhalenvertellers.

Meer informatie: www.mynskip.nl.