Shantyfestival Drachten

DRACHTEN - Piraten, ruige zeelui, shantyzangers en zeelieden zorgen zaterdag 22 september vanaf 12 uur voor muzikaal vertier in het centrum van Drachten.

Voor één dag is Drachten een bruisende havenstad. Twaalf shanty-zeemanskoren en piratenkoren uit heel Nederland en zelfs uit Duitsland nemen deel aan het grote Shantyfestival. Zij nemen het publiek mee in de tijden van vroeger toen de shanty’s gezongen werden met het aan boord brengen van de lading en de heimweeliederen, die na het werk aan boord gezongen werden. Heimwee naar huis.

Maar ook de ruige shanty’s van de havenkroegen en het passagieren in de havens. Zingen verbindt mensen en zo is het prachtig dat er zoveel shantykoren en groepen zijn , die graag naar Drachten komen om het festival tot een succes te maken.

Om 12.15 uur wordt het startsein op het Museumplein gegeven door de wethouder van Cultuur Marjan Sijperda, gevolgd door de samenzang van de meer dan 400 shantyzangers. Deze editie o.l.v. Tom de Boer en de muzikanten van de Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle.

Drie koren, de Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle, de Peijesjongers uit Drachten en de Brêgesjongers uit Opeinde houden samen o.l.v Joke van der Zwaag van het SSS bestuur het tweejaarlijkse shantyfestival. Ze hopen het met de vele vrijwilligers weer tot een groot een succes te maken.

Op zes verschillende podia verspreid in het centrum van Drachten treden naast de organiserende koren de volgende koren op: Compagnonsvaarders uit Oosterwolde, Admiraliteitsjongers uit Dokkum, Rumsop uit Hantum, Smokkelaars fan de Skans uit Anjum, Onder Zeil uit Schagen, Het uit Duitsland afkomstige koor Haselünne, Kaperskoor Lelystad, Lopstor störmvogels uit Loppersum en het Doekegat Piratenkoor uit Uithuizermeden.

Ook Shanty Nederland, een overkoepelde organisatie waar alle shantykoren bij aangesloten zijn, is present en staat met een infomarktkraam op het Museumplein. Jong en oud wordt bij dit festival betrokken en in de zorgcentra Bertilla en Rispinge treden vanaf 10.30 uur een aantal koren op. Na de samenzang van de twaalf deelnemende koren op het Museumplein verspreiden de piraten en shantyzangers zich in het Centrum van Drachten naar de zes podia, waar gezongen wordt tot 17.00 uur. Kom naar Drachten en geniet van de zeemansliederen.

Voor de basisschoolkinderen wordt zaterdagmiddag 13 oktober in Opeinde een klomkesilers wedstrijd georganiseerd met leuke prijzen en als afsluiter ’s avonds een optreden van de drie organiserende shantykoren van de St. Shantyfestival Smallingerland.

Voor meer info over het festival en de koren zie www.shantysfestivalsmallingerland.nl.