5000-ste bezoeker van Tinco Tentoonstelling ontvangen in Beetsterzwaag

BEETSTERZWAAG - Zaterdag 15 september is de 5000-ste bezoeker van de Tentoonstelling ‘Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt’ ontvangen.

Mevrouw Van de Berg uit Tytsjerk was de gelukkige. Zij ontving van voorzitter Nardus Huiskes van de organiserende Stichting Historisch Beetsterzwaag een prachtige bos bloemen. Daarnaast kreeg zij het onlangs uitgekomen fotoboek “Een unieke tentoonstelling in beeld” en twee gratis entreekaartjes voor haar en haar man. Het echtpaar had in de Leeuwarder Courant gelezen over de Tinco tentoonstelling, en combineerde dat met een bezoekje aan familie in Beetsterzwaag.

Wegens het grote succes is deze bijzondere tentoonstelling verlengd t/m zondag 23 september. Op de laatste dag bieden we deze kortingsactie aan: het fotoboek “Een unieke tentoonstelling in beeld” samen met een entreekaartje kost dan 10,- euro (i.p.v. 12,50).

In de tentoonstelling ‘Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt’ wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. Na terugkomst in zijn geboortedorp richtte Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) een museum in met bijna 700 oosterse voorwerpen die hij had verzameld tijdens zijn reizen. Een paar jaar later verhuisde hij naar Cannes (Zuid-Frankrijk) waar hij opnieuw een museum opende en respect verwierf. In samenwerking met het Musée de la Castre in Cannes en de Tinco Lycklama Foundation is de collectie van Tinco tijdelijk teruggekeerd naar Beetsterzwaag.

Behalve de collectie brengt de tentoonstelling de reis van Tinco Lycklama in kaart en maakt men kennis met zijn leven en werk. Bovendien biedt de tentoonstelling een bijzondere kijk op Syrië aan de hand van foto’s uit de tijd van Tinco in combinatie met schilderijen van de hedendaagse archeoloog en kunstschilder Theo de Feyter. Zijn gouaches tonen plekken in het Midden-Oosten waar Tinco 150 jaar geleden is geweest, zoals Damascus, Aleppo, Palmyra en Beiroet.

Na afloop van de tentoonstelling wordt alles afgebroken en opgeruimd. Alle bruiklenen worden ingepakt en gaan op retourtransport naar Cannes in Zuid-Frankrijk. Op zaterdag 29 September wordt op feestelijke wijze afscheid van Tinco genomen: ADIEU TINCO. Het wordt een feest in de sfeer van Tinco, met een voor iedereen vrij toegankelijk “bal masqué”. Om 20.00 uur in een tot feestzaal omgetoverde Buorskip. Tinco zal de feestgangers persoonlijk begroeten. Een fotograaf schiet beelden van de bezoekers, individueel en/of in een tableau vivant.

Meer informatie op: www.historischbeetsterzwaag.nl