Voel je top met je talent (deel 1): Silvia Willemsen

Iedere Smallingerlander heeft een uniek talent. Wanneer je werkt, leeft of leert vanuit die talenten, vergroot dat je welbevinden. In een gezamenlijk welzijnsproject met de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland ging Jellie de Roos daarom op zoek naar tien uiteenlopende Smallingerlandse talenten. Zowel jong, oud, man, vrouw, bekend of nog volop in ontwikkeling, allemaal vertellen ze iets over hun unieke gave. Vandaag staat het creatieve talent centraal, een gave die zich kenmerkt door graag creatief met je handen bezig te zijn. Wie kun je in dat geval dan beter interviewen dan Silvia Willemsen, alias Silleke. Silleke timmert al jaren aan de weg met haar knutselfeestjes en creatieve workshops, samen met haar man Jarig Straatsma. Dit doet ze vanuit het gelijknamige pand aan het Moleneind.

Wanneer ontdekte u dat u talent voor creativiteit had?

Toen ik veertig werd besloot ik: Nu wordt het mijn tijd. Ik schreef een bedrijfsplan en sloot een microkrediet af speciaal voor vrouwelijke ondernemers. Van huis uit was ik altijd al creatief en ik begon gewoon vanuit thuis te werken en kinderfeestjes te geven. Al snel kreeg ik hulp vanuit het K.O.E.K. project (afkorting van Klimmen Op Eigen Kracht, een talentenproject via het M.O.S.). Ik leerde met hulp van anderen van niets iets te maken. Dat gaf mij zelfvertrouwen. Ook merkte ik dat ik door mijn groei een voorbeeld kon zijn voor anderen. Als je niks doet, ben je verloren. In Brabant –waar ik de eerste twintig jaar opgroeide voordat ik hier in Smallingerland belandde, zeggen ze dat zo; ‘Nie geleefd is ook dood’

Op welke manier zet u uw creatieve talent op dit moment in?

Ik geef creatieve kinderfeestjes en creatieve workshops aan groepen volwassenen. Daarnaast werken we ook vanuit een stichting ‘Ieder kind verdient een kinderfeestje’, waarmee we zorgen voor spullen voor kinderen die door armoede van de ouders anders niet in staat zijn om een kinderfeestje te geven. Ook voor stichting ‘Make a wish’ geven we workshops aan ernstig zieke kinderen. Ik geloof erg in ‘ontferming’, vanuit dat geloof werk ik ook en staan mijn partner en ik op tegen armoede.

Welke mensen/ gebeurtenis/ drive stimuleerden u om uw talent te ontwikkelen?

Mijn veerstigste levensjaar was echt een omkeerpunt in mijn leven ‘Ik ga het doen!’ Vanuit de Pippi Langkous gedachte ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Ik heb minder gekeken naar het gat in de markt, maar meer vanuit het gemis in het maatschappelijke’.

Op welke talentvolle prestatie bent u tot nu toe het meest trots?

Dat ik mijn creativiteit kan doorgeven. Ook op het feit dat ik mijn twee dochters kan laten zien dat als je een droom hebt en ergens passie voor voelt, dat je daarvoor moet gaan. Terugkijkend kan ik over mezelf zeggen: ‘Ik heb het gedaan!’ Supertrots ben ik om te zien dat ze dat beiden ook doen!

Welke offers heeft u moeten leveren om uw talent tot uitdrukking te brengen?

Het grootste offer was toch wel het loslaten van financiële zekerheid. Op vakantie gaan, dure spullen kunnen kopen is er weinig tot iet meer bij. Daarnaast krijgen vriendschappen minder aandacht, met terrasweer ben ik vaak aan het werk. Maar dan toch, ik kreeg er zoveel vrijheid voor terug. Ik ben mijn eigen manager geworden.

Wat zou u anderen met uw (of een ander) talent mee willen geven?

Heb lef, doe het! Het leven is een prachtige rit. Met kracht en passie gaat het je lukken. En daarnaast: Leer netwerken en vraag hulp wanneer nodig!

Dit talentenproject is in opdracht van het M.O.S. door Bureau Anders Wijs uitgevoerd. De Roos ontwikkelde samen met andere Smallingerlandse talenten een talentenspel en -methode. Wilt u ook uw talent ontdekken en weten wat de mogelijkheden zijn om uw talenten binnen Smallingerland te ontwikkelen, kom dan langs op de presentatie op 20 november van 16:00 uur tot 18:00 uur in De Holdert. Het M.O.S., Bureau Anders Wijs en andere organisaties willen u graag meer vertellen. Bijwonen van dit evenement is gratis.