SocialLAB: hoe een theaterproject scholieren en wijkbewoners dichter bij elkaar brengt

DRACHTEN - Op twee basisscholen in Drachten gaat op 1 oktober een bijzonder project van start: SocialLAB, een sociaal programma dat als doel heeft schoolkinderen en wijkbewoners dichter bij elkaar te brengen. Op maandag 1 oktober is de theatrale opening op de schoolpleinen van twee basisscholen uit de wijk De Trisken; PCBO ‘t Foarhûs en OBS ‘t Tweespan, wiens schoolpleinen aan elkaar grenzen. Alle wijkbewoners zijn uitgenodigd om te komen kijken.

Het project is opgezet door jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis uit Groningen, in samenwerking met Schouwburg De Lawei uit Drachten. De inspiratie ervoor kwam van Muziek van Beneden, een voorstelling van Het Houten Huis die gaat over een ogenschijnlijk heel ongewone straat en haar wonderlijke bewoners.

Gedurende drie weken ondernemen de schoolkinderen verschillende activiteiten. Zo nodigen ze o.a. wijkbewoners uit om kennis te komen maken, en gaan ze samen met hen de wijk in om hun favoriete plekken te fotograferen. Als afsluiter van het project komen de scholieren samen met hun buurtgenoten kijken naar de voorstelling Muziek van Beneden.

“Met het project willen we de aandacht vestigen op hoe het komt dat we zo dicht op elkaar wonen en eigenlijk zo weinig van elkaar weten. Wordt het niet veel leuker en gemakkelijker om samen te leven als we elkaar beter kennen?” vraagt Floortje Schoevaart, projectleider van SocialLAB, zich af.

“Gedurende de voorstelling ontdek je dat die ‘ongewone’ straat eigenlijk helemaal niet zo ongewoon is, maar dat je er juist veel dingen uit kunt halen die je zelf in het dagelijks leven ook tegenkomt. Bijvoorbeeld een gezin waarvan de ouders gescheiden zijn, of een oudere die helemaal alleen woont en waar weinig mensen meer langskomen. Theater is een uniek instrument om mensen dichter bij elkaar te brengen. En dat is precies wat we met de voorstelling en met dit project willen bereiken.”

Muziek van Beneden gaat op zaterdag 20 oktober om 14.00 uur in première in Schouwburg De Lawei in Drachten. Daarna gaat de voorstelling op tour door Nederland en België.

www.hethoutenhuis.org