Hulp aan Nepal

DRACHTEN - Al meer dan 32 jaar komt Jan Laan (Drachten) in Nepal en heeft daar vele projecten gerealiseerd. Jan Laan vertrekt vrijdag 5 oktober opnieuw naar Nepal.

De meeste reizen waren met stichting Nepal Pariwar, maar ook prive. Zowel in de bergen van de Annapurna alsook in het zuiden van Nepal (Chitwan). Overal zijn er projecten.

Laan is de tel kwijt geraakt, maar het zijn er meer dan 40 klassen. Ook hebben vier vrouwengroepen een trainingscentrum gekregen waar ze trainingen geven aan vrouwen en kinderen.In de bergen zijn op dit moment zes drinkwaterprojecten. Met behulp van een machine wordt ozon in een tank van 200 liter gepompt en doet ozon zijn werk en maakt het water schoon.

Mineraalwater is niet meer te koop en nu kunnen toeristen hun flessen vullen met schoon drinkwater, uiteraard tegen betaling. Ook wordt voorzien in arbeidskrachten, want de waterprojecten en healthposten hebben Nepalezen aan het werk en op deze manier houden ze het milieu schoon, aldus Laan.

Ook zijn er drie Healthposten (soort van EHBO post), waar een verpleegster haar werk doet. Veel toeristen hebben problemen met de hoogte, of maagproblemen. In de Healthpost kunnen ze dan terecht, worden onderzocht en krijgen medicijnen tegen hoogte ziekte of uitdroging. De verpleegster geeft ze ook medicijnen.

Ook koolmonoxide komt nog wel eens voor en dan gaat de verpleegster op pad met zuurstof.

Bij ernstige klachten moet er een helikopter komen die de patient dan naar een grote stad brengt. Verder worden 53 kinderen gesponsord. De ouders hebben het geld niet om ze naar school te laten gaan. en dus krijgen ze van stichting Nepal Pariwar geld en worden kleding, schoolspullen, rugzak en schriften gekocht, zodat zij naar school kunnen. Ook acht blinden worden geholpen met schoolgeld. Zij volgen hoger onderwijs.

In het verleden heeft Laan en zijn stichting vier dijken aangelegd. Helaas ging het vorig jaar mis en waren er overal in Nepal overstromingen. En of dat nog niet genoeg was was er 25 april 2015 een grote aardbeving. Maar Laan en zijn stichting gaan verder. Zo moet er nog een drinkwaterproject komen en krijgt een school in Chitwan laptops leermiddelen en laboratorium spullen. De school krijgt er twee hogere klassen bij. Binnenkort bezoekt Laan Nepal voor de 49e keer. Hij gaat er op eigen kosten naar toe.

Ook wordt geprobeerd er een vijf microkrediet project op te starten. Nepalezen kunnen eenvoudig paddestoelen kweken met een hoge productie van elke maand 1 oogst.Van de te realiseren projecten betaalt ook de bevolking er aan mee. Interesse om te zien wat Laan en zijn stichting stichting doen dan kunt u het beste de webside even te bezoeken. www.wadlopen-nepal.nl