Shuffleboard in @Holdert

DRACHTEN - In @Holdert in Drachten wordt elke donderdag tussen 10 en 11 uur Shuffleboard gespeeld.

Al sinds de 15e eeuw worden vormen van Shuffleboard gespeeld. Het spel is oorspronkelijk ontstaan in Engeland en was populair bij de elite van het volk. Nu komt het spel overwaaien vanuit Duitsland en is door Sport Fryslân naar Nederland gehaald als onderdeel van de European Sports For All Games. Ook in Drachten is het nu mogelijk shuffleboard te beoefenen.

Door de jaren heen is shuffleboard populair geworden op cruiseschepen en wordt daardoor wereldwijd gespeeld. Tegenwoordig is het spel in landen als de Verenigde Staten, Canada, Japan, Brazilië en Duitsland zo populair dat die landen meedoen aan internationale toernooien. Jaarlijks komen de teams bij elkaar om een week lang een competitie te spelen waarbij plezier en vriendschap centraal staat. Afgelopen zomer waren verschillende Duitse teams aanwezig bij de demonstratiewedstrijden in Friesland. Het Duitse damesteam is op dit moment regerend wereldkampioen.

Shuffleboard speel je door vier schijven naar de andere kant van het bord te schuiven met een ‘cue’, een stok met daaraan een greep. Aan de andere kant van het bord zijn vakken waarin punten behaald kunnen worden door de schijf precies binnen zo’n vak te laten eindigen. Je tegenstander probeert echter jouw schijven weer weg te tikken. Nadat in totaal acht schijven zijn geschoven, vier van jou en vier van de tegenstander, wordt gekeken hoeveel punten gescoord zijn. Zo kan op verschillende manieren wedstrijden gespeeld worden, ook in tweetallen of in teams. Vanwege de lage intensiteit en het grote spelplezier is dit speel voor iedereen te spelen.

In Drachten kan nu ook shuffleboard gespeeld worden. Op donderdagochtend wordt door het Sportbedrijf Drachten een gratis oefenmoment georganiseerd in @Holdert. Op 11 en 25 oktober na, is elke donderdag tot de Kerstvakantie de mogelijkheid om kennis te maken met het spel en tips te krijgen om beter te worden. Tijdens dit uur, van 10:00 tot 11:00 uur, kan je al meespelend of al kijkend vanaf de kant genieten van het spel. Dit moment is vrij toegankelijk voor iedereen.