Mienskip, cultureel erfgoed en LF2018 op basisschool ’t Foarhûs

WIJNJEWOUDE - In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden, hebben de herders van de Wylde Weide een grutte Fryske Skieppekuier opgezet.

De kudde van zeker 250 schapen is zaterdag 29 september vertrokken uit Wijnjewoude. Met de herders leggen ze een tocht af van 100 kilometer in 8 dagen naar het centrum van Leeuwarden.

Omdat leren niet alleen plaatsvindt binnen de muren van de school heeft het team van PCBO ’t Foarhûs deze gelegenheid aangegrepen om de leerlingen te laten kennismaken met dit authentiek vakmanschap. De herder is een aantal weken geleden in de klas geweest om samen met de schaapsherdershond te vertellen over de kudde.

Bijvoorbeeld over hoe deze bijdraagt aan biodiversiteit, wat dus het voordeel is van begrazing door schapen in tegenstelling tot grasmaaien. Maar ook hebben de kinderen veel geleerd over de functie van de hond en hoe de hond getraind wordt.

Om dit ook echt van dichtbij te kunnen beleven, zijn twee groepen van 't Foarhus dinsdag 2 oktober naar de kudde geweest. Deze kudde begraast het hele jaar door het dijkje langs de Drait, vlakbij de school. Zo wordt het leren voor de leerlingen van 't Foarhûs een echte belevenis en wordt de klas groter dan de muren die eromheen staan. Wat hebben ze veel geleerd, veel gezien en wat zijn ze heerlijk nieuwsgierig geweest.