Tryater speelt Dorp Europa in oude Sluisfabriek Drachten

DRACHTEN - In Craftwurk wordt woensdag 10 (try-out), donderdag 11 (try-out) en vrijdag 12 oktober (première, uitverkocht) de voorstelling Dorp Europa gespeeld.

Wie ben ik en waar voel ik me thuis? Wonen en werken dragen bij aan onze identiteit. Daarom speelt Tryater Dorp Europa in huiskamers én bij bedrijven. Woensdag 10 (try-out), donderdag 11 (try-out) en vrijdag 12 oktober (première, uitverkocht) is Dorp Europa in samenwerking met Schouwburg De Lawei te zien bij Craftwurk, een nest voor creatieve bedrijven in het oude pand van de Sluisfabriek aan de Tussendiepen 6 in Drachten.

Machinefabriek Sluis was in 1960 het eerste bedrijf dat zich vestigde op de Tussendiepen en stond daarmee aan het begin van de ontwikkeling en vernieuwing van industrieel Drachten. Hier werd hard gewerkt om Drachten als noordelijke industriestad te profileren. In 1972 lag de weg open voor de Europese markt en exporteerde Sluis onder andere naar Duitsland en Italië. In 1998 ging Sluis failliet. Inmiddels is het pand in beheer van Stichting Craftwurk en is er een aantal culturele ondernemers in de voormalige fabriek gevestigd.

Dorp Europa is een kleurrijke voorstelling die iets weg heeft van een sprookje. Wat maakt dat je bent wie je bent? Wat bindt jou met de mensen om je heen? En hoe verhoud jij je tot de plek waar je woont en werkt? Ben jij een Europese (dorps)bewoner? Accepteer je de rol die je in deze maatschappij vervult of verzet je je daartegen?

Welkom in Dorp Europa, waar negen dorpelingen in geuren en kleuren en in alle talen die ze machtig zijn zingen, spelen, dansen en vertellen over het meisje dat al zo lang in verwachting is. Ze draagt de toekomst in haar buik en trekt van dorp naar dorp, zoekend naar een plek waar ze veilig kan bevallen. Het dorp met de koekjesfabriek? Het dorp waar ze spijkers maken? Of toch het dorp waar ze reuzenraden bouwen voor de hele wereld? Dorp Europa, op de plekken waar gewoond en gewerkt wordt en waar de toekomst ter wereld komt.

Het concept en de regie zijn van Ira Judkovskaja. Eelco Venema schreef een groot deel van de teksten. Peter Sijbenga deed de dramaturgie. De cast bestaat uit Sjoerd Blom, Aly Bruinsma, Beppe Costa, Romke Gabe Draaijer, Klaus Jürgens, Marjolein Ley, Eva Meijering, Brecht Wassenaar en Sonia Zwolska. Elze van den Akker deed de vormgeving, Linda Eijssen het kostuumontwerp en Koos de Vries het lichtontwerp.

Meer informatie en kaarten: www.lawei.nl of 0512-335050. Deze meertalige voorstelling maakt deel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 en is in Drachten ook geschikt voor niet-Friestaligen (kijk op tryater.nl).