Tiende Dag van de Duurzaamheid

OUDEGA - In Oudega gaan Huub en Esther off the grid wonen in het kader van de tiende Dag van de Duurzaamheid, dat woensdag 10 oktober wordt gehouden.

Voor de tiende keer is het Dag van de Duurzaamheid. Woensdag 10 oktober laten scholen, bedrijven, overheden, steden, winkelstraten, particulieren, jongeren, universiteiten en winkelketens zien dat duurzaamheid leeft. Zo doen er bijvoorbeeld 8.000 scholen mee aan de landelijke voorleesactie. En ook in Friesland barst het van de duurzame initiatieven.

Zo verschijnt op 10 oktober een flyer met een route langs 16 duurzame bedrijven in de binnenstad van Leeuwarden. Als onderdeel van de landelijke actie Laat je duurzaam verrassen zetten winkeliers in het centrum van Leeuwarden de spotlight op de duurzame producten in hun assortiment. En traditiegetrouw wordt er op talloze Friese scholen ‘s ochtends gestart met het voorlezen van verhalen over duurzaamheid. Dit jaar is dat uit het nieuwe boek De Kracht van Nieuwe Energie, geschreven door studenten van de Duurzame Pabo. Kijk hier voor een greep uit Friese scholen die deelnemen.

Veel veranderd in 10 jaar

“Deze tiende editie laat zien dat duurzamer leven voor iedereen mogelijk is. Je hoeft er niet eens naar op zoek. Het is enkel een kwestie van keuzes maken. Dat was tien jaar geleden wel anders”, claimt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. “Sinds die tijd zijn steeds meer mensen doordrongen van de urgentie om over te stappen naar een circulaire economie.” Dat is terug te zien in duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven, winkels met een steeds groter assortiment aan duurzamere producten en duurzaamheidsprincipes in het onderwijs. “Vanaf nu is het dan ook Elke Dag van de Duurzaamheid”, aldus Marjan Minnesma.

#DvdD18 in Friesland

In heel Nederland worden overal duurzame activiteiten georganiseerd. Enkele van de vele acties in Friesland:

In Oudega staat een huis van kalkhennep. Daarmee is het gloednieuwe huis bijzonder duurzaam, want hennep isoleert, haalt CO2 uit de lucht, is brand- en schimmelwerend én niet duur. Huub en Esther gaan er off the grid wonen en heten nieuwsgierige bezoekers graag welkom.

Door de grachten van Leeuwarden vaart op 10 oktober het Frisian Trojan Horse om aandacht te vragen voor de manier waarop we met plastic omgaan. En onderweg wordt plastic uit de grachten opgevist.

Friese bedrijven en organisaties organiseren een Bootcampdag Circulariteit & Energie In Leeuwarden. Wie de duurzame innovatie challenge van Friesland wil aangaan kan zich direct inschrijven.

In Sneek wordt een vervolg gegeven aan de Elfwegentocht met een pop-up atelier. Op de Dag van de Duurzaamheid is iedereen tussen 19.30 en 21.30 uur uitgenodigd om nieuwe initiatieven een stap verder te brengen.

Steek de handen uit de mouwen en kom werken in de Le Roy tuin in Heerenveen. Deze ecokathedraal is een gebied waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken. Echt duurzaam aan de slag dus.

Landelijke acties

De Dag van de Duurzaamheid leeft in heel Nederland. Inmiddels is de website gevuld met ruim 1000 landelijke en lokale activiteiten en dit aantal stijgt nog met de dag. De beweging is in tien jaar groot geworden, een initiatief om trots op te zijn.

Voorleesactie: op honderden basisscholen en kinderboerderijen wordt voorgelezen uit het boek De Kracht van Nieuwe Energie, dat speciaal voor deze gelegenheid samengesteld is met verhalen van duurzame pabo studenten en tekeningen van basisschoolleerlingen.

Laat je duurzaam verrassen

Grote winkelketens en A-merken doen mee aan de landelijke actie Laat je duurzaam verrassen. Vijf supermarktketens, Gamma, Ikea, C&A, Zeeman, Philips, ATAG en meer merken zetten hun duurzame producten in de etalage. Een unieke samenwerkingsactie. Samen laten ze zien dat duurzaamheid al heel gewoon is!

In heel Nederland wordt het publiek in verrast door winkeliers die hun duurzame(re) producten in de spotlights zetten.

Ook is er een landelijke huizentour: in diverse plaatsen zijn bijzondere en duurzame huizen te bezoeken. Van het Selficiënt huis op De Uithof tot duurzame vakantiehuisjes van Landal.

Dutch Sustainable Fashion Week: van 5 t/m 14 oktober wordt in meer dan 400 winkels duurzame mode zichtbaar gemaakt en worden vele fashion events georganiseerd als shows en lezingen. Meer info op www.dsfw.nl.

Via #BeTheChange kan iedereen in 15 minuten een actieve bijdrage leveren aan een duurzamere wereld van morgen. Voor één dag is deze online tool beschikbaar voor iedereen. Aanmelden kan 10 oktober.

#dvdd18

Natuurlijk spelen social media (Facebook, Instagram en Twitter #dvdd18) een grote rol op de dag zelf en in de aanloop naar 10-10. Deelnemers laten zien dat ze meedoen en posten updates, foto's en filmpjes van (de voorbereidingen van) de activiteiten. Hier zijn het logo, de poster en de flyer te downloaden. Alle informatie over de Dag van de Duurzaamheid staat op www.dagvandeduurzaamheid.nl.