Voel je TOP met je talent (deel 3): Henk de Jong

Iedere Smallingerlander heeft een uniek talent. Wanneer je werkt, leeft of leert vanuit die talenten, vergroot dat je welbevinden. In een gezamenlijk welzijnsproject met de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland ging Jellie de Roos daarom op zoek naar tien uiteenlopende Smallingerlandse talenten. Jong, oud, man, vrouw, bekend of nog volop in ontwikkeling, allemaal vertellen ze iets over hun unieke gave. Vandaag staat het beweegwijze talent centraal, een gave die zich kenmerkt door graag lichamelijk actief en sportief bezig te willen zijn. Wie kun je dan beter interviewen dan onze Drachtster voetbalheld Henk de Jong.

Wanneer ontdekte u dat u talent voor bewegen had?

Op school was ik een vrij rustig en bescheiden jongetje, daar ontdekte ik al wel dat ik talent had om met mensen om te gaan. Ik was geliefd bij mijn klasgenoten. Van daaruit ging ik mijn voetbaltalent stap voor stap ontwikkelen, eerst als hobby, toen als student van de CIOS, tot ik de overstap maakte van amateurvoetbal naar betaald voetbal. Door mijn blessure kon ik mijn actieve voetbaltalent niet meer tot uitdrukking brengen en dat gaf mij de mogelijkheid om als trainer verder te gaan. Eerst als trainer in het amateurvoetbal en daarna als trainer van het betaalde voetbal.

Op welke manier zet u uw beweegwijze talent op dit moment in?

Als hoofdtrainer van SC De Graafschap. Ik geef vooral leiding aan het voetbaltechnische gedeelte. Ik heb direct contact met de directie, maar ook met de jongens op het veld. Een mooie positie. Ik zet mij trouwens ook erg graag in voor goede doelen.

Welke mensen/ gebeurtenis/ drive stimuleerde(n) u om uw talent te ontwikkelen?

Mijn CIOS-opleiding was hierin een bepalende factor. Wij werden opgeleid door Foppe de Haan, Hans Westerhof, Henk Gemser, Tjalling van den Berg, niet voor niets nu grote inspirerende mensen op hun eigen sportieve gebied. Zij brachten ons de passie voor sport bij, maakten ons gek van het ‘spelletje’, maar brachten ons ook de liefde voor het lesgeven en coachen bij.

Op welke talentvolle prestatie bent u tot nu toe het meest trots?

Het kampioenschap –de promotie- van SC Cambuur. Voor mij was dat de bevestiging dat mijn manier van leiding geven ook op het hoogste niveau werkte. Daarna volgde natuurlijk de promotie van De Graafschap, ook dat is een prestatie waarop ik trots ben.

Welke offers heeft u moeten leveren om uw talent tot uitdrukking te brengen?

Ik ben er veel te weinig voor mijn gezin en familie geweest. Ik doe bijvoorbeeld geen potje voetbal met mijn kinderen, vakanties brengen we nooit samen door. De meeste tijd werk ik hard en woon ik vlak bij mijn werk. Af en toe even koffiedrinken in de Hema met mijn familie, daar geniet ik enorm van. Ik wil daarom alle lof uitspreken voor de stabiele factor in mijn leven, mijn vrouw Diana, de moeder van mijn kinderen. Er zijn maar weinig trainers nog getrouwd doordat ze amper thuis zijn. Dat ik dat wel ben en het met mijn gezin zo goed gaat heb ik echt te danken aan haar.

Wat zou u anderen met uw (of een ander) talent mee willen geven?

Wil het allemaal niet te snel, ontwikkel je stap voor stap. Zorg ook dat je hulp krijgt om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Mijn vrouw Diana inspireert mij daar ook erg in.

Dit project is in opdracht van het M.O.S. door Bureau Anders Wijs uitgevoerd. De Roos ontwikkelde samen met andere Smallingerlandse talenten een talentenspel en -methode. Wie ook zijn of haar talent wil ontdekken en ontwikkelen en wil weten wat daarvoor de mogelijkheden zijn binnen Smallingerland. kan op 20 november van 16:00 uur tot 18:00 uur langskomen in De Holdert. Er zijn verschillende organisaties aanwezig om mensen op weg te helpen.