Dierendagfestijn op de Naturij

DRACHTEN - Het was een overheerlijke nazomerse dierendagfestijn afgelopen zaterdag op de Kinderboerderij De Naturij aan de Oude Slingeweg in Drachten.

Tussen 11 en 16 uur liepen er zeker 1000 jonge bezoekers met hun ouders over het park dat maar liefst 7 ha groot is. Het was een absurde gewaarwording hoe megavol het parkeerterrein weer stond en hoe de bezoekers leken te verdwijnen over het gehele park.

Dankzij een stempelroute bezocht iedereen alle uitgenodigde bedrijven. Bij de entree ontvingen de jonge bezoekers direct een eerste ponystempel, zo waren er nog maar 7 te gaan. De stempelkaarten werden uitgedeeld door een medewerker die vrolijk klaarstond in een roze varkens kostuum. Op het terras was een opblaasbare rodeostier opgezet die met vier trektouwen de kinderen ervan af lieten vallen.

De stier bleek nog niet zo eenvoudig te temmen. De dierenambulance De Wouden stond met drie wagens op het terrein met diverse spellen zoals spreekwoorden en gezegden over dieren bijelkaar zoeken. Bij de Fûgelhellng kon men gratis knutselen of een leuke grabbel uit de egelgrabbelton halen voor 50 cent. Ook mochten ze daar leuke diergerelateerde hebbedingetjes te koop aanbieden.

De marktkramen van IVN, (natuureducatie) CJG (centrum voor jeugd en gezin) en WNF (Wereld Natuur Fonds) hadden bij tijden lange rijen kinderen voor een gratis plaktatoe, infotas, ballon of sticker. Het knuffeldierenspreekuur van A7Noord was een absoluut succes te noemen.

Zeer vermakelijk voelden de kinderen aan een knuffelhond of er een lepel, een vork of toch iets anders in de buik zat verstopt en er hingen diverse röntgenfoto's boven deze hond wat er nou toch in zou kunnen zitten. De kinderen die een eigen knuffel meebrachten werden uitstekend gediagnosteerd er waren amper gebroken pootjes dit jaar. Alleen wat kneuzingen die met een vrolijk gekleurd verbandje met een paar dagen over zou zijn.

A7 Noord had nog een infostand onder de koepel met onder meer de botten van een paardenkop met gebit. Deze trok behoorlijk wat belangstelling bij met name de dino-liefhebbers want dit dierenschedel sprak boekdelen. De stempelkaarten met acht verschillende dierenstempels werden bij lange na niet allemaal ingeleverd voor een gratis ijsje omdat veel kinderen de kaart liever zelf wilden houden! Hoe leuk is dat?

Repticura stond in het warme NME (Natuur –, Milieu en Educatie) samen met de fotograaf Dolf Groen die schitterende foto's schoot tegen betaling van 5 euro per foto of 3 voor een tientje en direct klaar service aanbood op de Naturij.

Alles verliep heel gemoedelijk, de gehele middag reden de pony's over de ponybaan en de ponykar reed ook. In de speelhal zaten twee dames te schminken wat gratis aangeboden werd door de Naturij. Alle vrijwilligers die deze dag tot een succes hebben gemaakt waren moe maar voldaan na een dag keihard werken. De frituur stond non-stop te bakken.