Sûnenz start eigen Masteropleiding: Master fan Sûnenz

DRACHTEN - Sûnez houdt woensdag 17 oktober een informatiebijeenkomst over de eigen Masteropleiding de Master fan Sûnez.

Sûnenz start in het najaar van 2018 met een eigen Masteropleiding: de Master fan Sûnenz. Het doel van de Master fan Sûnenz is om mensen op te leiden in hoe zij zelf lokale initiatieven op het gebied van gezondheid en preventie kunnen ontplooien. De opleiding is gratis voor de deelnemers, maar het aantal deelnemers is beperkt.

Anders kijken

Sûnenz streeft naar een samenleving waarin mensen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar en bereid zijn elkaar te helpen. Daarbij blijkt het vaak lastig om kwetsbare en eenzame groepen te bereiken. De Master fan Sûnenz is er op gericht om het op een andere manier aan te pakken, door anders naar het probleem te kijken. Michel Dijkman, programmamanager Sûnenz: ,,We richten ons dit keer juist niet op kwetsbare mensen, maar op de mensen die volgens ons het verschil kunnen maken: mensen met een breed netwerk, mensen die al heel veel doen en actief zijn in en voor de samenleving”.

Door deze mensen een opleiding aan te bieden wil Sûnenz hen stimuleren en inzetten om binnen hun eigen omgeving het verschil te maken voor anderen.

De Master fan Sûnenz

Tijdens de opleiding staan thema’s als participatie, eenzaamheid en positieve gezondheid centraal. De studenten krijgen daarnaast inzichten aangeboden in hoe zij bijvoorbeeld activiteiten kunnen organiseren. Tijdens het opleidingstraject, dat een half jaar duurt, moeten de studenten binnen hun eigen dorp of stad verschillende opdrachten uitvoeren. Dijkman: “De Master fan Sûnenz is geen opleiding waarbij er achterover wordt geleund en geluisterd. We stimuleren de deelnemers om zich actief in te zetten voor gezondheid en preventie in hun eigen omgeving.”

Beperkt aantal deelnemers

Deelname aan de Master fan Sûnenz is gratis, maar het aantal deelnemers is beperkt: maximaal 20 enthousiastelingen kunnen deelnemen aan het traject. Voor deelname gelden een aantal criteria, maar er is geen selectie op leeftijd, zo stelt Dijkman: ,,Wat vooral belangrijk is voor de Master fan Sûnenz is dat zij een intrinsieke motivatie hebben om andere mensen te helpen. Hoe oud je bent is daarbij volgens ons op geen enkele manier relevant.”

Gezien het werkgebied van Sûnenz moeten deelnemers wel woonachtig zijn in de regio Zuidoost Fryslân. Daarnaast moeten zij kunnen aantonen dat zij een breed netwerk hebben en actief zijn binnen hun eigen dorp of stad. Het schrijven van een uitgebreide motivatie over waarom men de Master fan Sûnenz wil volgen is een onderdeel van de selectie. Daar staat natuurlijk ook wat tegenover: deelnemers die worden geselecteerd en de opleiding met succes afronden mogen zichzelf na afloop Master fan Sûnenz noemen. Een titel om trots op te zijn.

Informatiebijeenkomst

Meer informatie over de Master fan Sûnenz is te vinden op www.sûnenz.nl. Sûnez houdt woensdag 17 oktober een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde Masterstudenten. De inschrijving voor de Master staat open tot 31 oktober.