WK Dogfrisbee afgelopen weekend in Nederland

Houtigehage - Voor het eerst heeft het Wereldkampioenschap Dogfrisbee van de UFO in Nederland plaatsgevonden.

Maar liefst 63 hondeneigenaren met 73 honden uit 12 verschillende landen, waaronder 12 Nederlanders, hebben deelgenomen aan dit unieke evenement. Met prachtige weersomstandigheden werd op vrijdag, zaterdag en zondag het voetbalveld van SV Houtigehage omgetoverd tot wedstrijdveld waar vele hondeneigenaren en geïnteresseerde bezoekers naartoe kwamen.

Het WK heeft nu voor het derde keer buiten Amerika plaatsgevonden en dan mocht er ook nog een Amerikaanse met de eerste plaats naar huis gaan! Omdat de sport oorspronkelijk uit Amerika komt, was het nogal lastig om de Amerikanen ervan te overtuigen om het WK buiten Amerika te laten plaats vinden. Vijf jaar lang heeft Reint Elzinga, bestuurslid van de UFO en eigenaar van de Dogfrisbee hondenschool Fly ‘em High in Boelenslaan, erom gevochten.

Zwitserland was in 2014 het eerste land, na Amerika, waar het WK mocht plaats vinden. In 2016 werd het in Duitsland gehouden en dit jaar dus in Nederland; en dat terwijl de sport hier al sinds 1998, maar liefst 20 jaar, bestaat.

Open Combined

De Amerikaanse Kirby Mcilveen met haar hond Torch wisten de begeerde titel van de Open Combined klasse met 161,8 punten te verdedigen en is net als vorig jaar wereldkampioen Dogfrisbee. Deze klasse combineert de disciplines Freestyle en Distance. Je diende dus aan beide onderdelen deel te nemen. Op de tweede plek, met maar 0,2 punten verschil eindigde Oscar Mauricio Arevalo met de hond Afrika uit Colombia, gevolgd door de Italiaanse Marina Fangareggi met Venus, op de derde plek.

Als beste Nederlandse deelnemer en met haar 13 jaar tegelijk jongste deelnemer van het WK, kon Amy von Piekartz met haar hond Kate de 11e plek van 54 deelnemers bemachtigen.

Maar ook in de losse disciplines waren er grote titels te winnen. De Griekse Evanghelos Christofellis met zijn hond Nove heeft alleen aan de Distance discipline deelgenomen en heeft zo de titel in de Distance Only weten te bemachtigen. Hij heeft zich hierdoor tot Wereldkampioen op de Distance Only gekroond.

Hij had de verste worpen en snelste hond en kon zo binnen 1 minuut de meeste punten behalen, door de hond op bepaalde afstanden de frisbee te laten vangen. Op de tweede plek staat Simone Villani met Trouble uit Italië gevolgd door Thomas Duppenthaler met Shea uit Zwitserland op de derde plek. De beste Nederlander in deze discipline was Patrick van Veen met zijn hond Gunnar. Ze eindigden op plek 14, van de in totaal 35 teams, in deze klasse.

Freestyle

In de freestyle klasse waren adembenemende shows te zien, waarin hond en baas binnen twee minuten verschillende trucjes lieten zien. De handler gooit de frisbee in deze klasse op verschillende, kunstzinnige manieren en de hond vangt deze door zijn hele lichaam in te zetten. Omdat iedereen zelf de muziek opgeeft die tijdens de show afgespeeld wordt, is het dan ook het doel dat de show bij de muziek past. Daarnaast wordt ook nog de focus van de hond op de frisbee en het baasje beoordeeld. Een goede samenwerking is dus een must.

Het beste kon in deze klasse wederom Kirby Mcilveen met Torch overtuigen. Dicht gevolgd, met maar 0,1 punt verschil, staat de Duitse Thomas Fischer met Bolle op plek twee. Op plek drie, is geëindigd, Oscar Mauricio Arevalo met Afrika uit Colombia, die in de gecombineerde klasse al de tweede plek bemachtigde. De Nederlandse Amy von Piekartz met Kate kwam met een vierde plek net niet op het podium te staan.

Kwalificatie

Vrijdag was de laatste kwalificatie mogelijkheid voor de teams, om aan het WK te mogen deelnemen. Zo waren er een aantal die nog de benodigde punten binnen wisten te slepen. Echter het merendeel van de deelnemers heeft in de loop van het jaar alle benodigde punten reeds verzameld en waren al verzekerd van deelname aan het WK. Zaterdagochtend om 10 uur heeft Roel Haverkort, wethouder van de gemeente Smallingerland het WK officieel geopend. Dit in stijl door een frisbee voor een hond te gooien.

Naast het WK was er voor de vele bezoekers die dit weekend naar Houtigehage kwamen nog veel meer te beleven. Zo waren er aantal verschillende stands, de dierenambulance Noord Oost Friesland, kinderen konden zich laten schminken of lekker op een springkussen spelen en op zondag was er een portretfotograaf voor de bezoekershonden en -kinderen.

SV Houtigehage nodigde uit voor versnaperingen in de kantine en bij de BBQ, die met dit weer een groot succes was.