Gasprotest tegen Groningse praktijken in Smallingerland

DRACHTEN - Een groep uit Smallingerland heeft donderdag een petitie met 1400 handtekeningen aangeboden aan Minister Wiebes en leden van de Tweede Kamer tegen gasboringen.

De groep bestond uit inwoners, vertegenwoordigers van de dorpsbelangen uit Smallingerland en van de politieke partijen in de gemeente. Ook wethouder Marjan Sijperda was aanwezig namens het college. Zij willen allemaal dat inwoners geen schade krijgen van nieuwe gasboringen aan bijvoorbeeld het drinkwater en hun huizen. Geen Groningse praktijken in Smallingerland, vinden ze. De gemeenteraad is unaniem tegen nieuwe gasboringen door Vermilion BV, dat een jaar geleden de grond in Smallingerland liet trillen voor seismisch onderzoek naar nieuwe gasbronnen.

In Den Haag stond de groep voor de Tweede Kamer naast andere plaatselijke actiegroepen, zoals uit Waalwijk, Nij Beets, Woerden en Loon op Zand. Samen met Milieudefensie maakten ze duidelijk dat de tijd voor nieuwe boringen wat hen betreft voorbij is. Woordvoerder voor de groep is Oebele Veenstra, bestuurslid van Plaatselijk Belang De Wilgen e.o. Hij verzocht Minister Wiebes “om niet nu nog in te zetten op nieuwe gasbronnen, dat door allerlei procedures over 8 jaar pas gewonnen kan worden.”

Ook Kamerleden waren aanwezig bij het protest. Henk Krol (50Plus) was er vroeg bij en gaf de protesteerders mee dat hij ze steunt. Ook Henk Nijboer (PvdA), Sandra Beckerman (SP) en het kersverse Kamerlid Rutger Schonis (D66) waren bij de overhandiging.

De groep zet zich in voor verduurzaming en vermindering van de CO2-uitstoot. Men wil voorkomen dat er schade door verzakkingen komt en dat er chemicaliën in het drinkwater kan komen. Ook maken de betogers zich druk over het signaal dat er gegeven wordt door niet minder, maar meer gas uit de grond te halen. De motivatie voor inwoners om te verduurzamen zou er door ondermijnd worden. ,,We moeten wel allemaal aan een warmtepomp, maar vervolgens wordt er gewoon meer fossiel gas uit de grond gepompt, dat gaat natuurlijk niet op,” wordt er gezegd.