Zonnepont Suwâld haalt recordaantal overzetten

Suwâld - Zonnepont Schalkediep heeft dit jaar maar liefst 20.000 fietsers en wandelaars over het Prinses Margrietkanaal gezet. Dat is ruim meer dan het gemiddelde van 12.000 passagiers.

De zonnepont vaart tussen Suwâld en Garyp en wordt al meer dan 20 jaar door een grote groep vrijwilligers in stand gehouden. Het bestuur van stichting Zonnepont Schalkediep heeft afgelopen zaterdag alle vrijwilligers, als blijk van waardering, getrakteerd op een stamppotbuffet.

Zonne-energie

De pont is toch al een bijzonder exemplaar. Op het moment dat de pont in gebruik genomen werd, was het de eerste die helemaal op zonne-energie wordt voortgedreven. De pont is vooral bedoeld voor fietsers om de oversteek te maken. En daar maken zij veelvuldig gebruik van. Het gemiddeld aantal fietsers of wandelaars dat jaarlijks gebruik maakt van de pont ligt tussen de 12.000 en 16.000.

De pontverbinding en de kiosk worden in stand gehouden door een groep van circa 50 vrijwilligers, voornamelijk uit Suwâld en Garyp. De pont is van de gemeente. Maar zonder de inzet van de vrijwilligers komt de pont niet in beweging. De gemeente is dan ook heel blij met alle vrijwilligers die deze prachtige voorziening in stand houden.

Prachtige locatie

Dat de pont zo populair is komt niet alleen door het prachtige weer van deze zomer of doordat de pont onderdeel is van de pontjesroute, een fietsroute met daarin 9 pontverbindingen. De pont vaart vanuit Suwâld vanaf een prachtige plek met een kiosk, waar fietsers graag aansteken voor koffie, thee en ijs.