700 kinderen sporten samen op Fries Mega Sportfestijn

Drachten - Ruim 700 kinderen deden donderdag mee aan het Mega Fries Sportfestijn in Drachten (Sportcentrum), Leeuwarden en Sneek. Een uniek festijn, omdat leerlingen uit het regulier- en speciaal onderwijs samen met elkaar sportten.

Sport Fryslân organiseerde het Mega Sport Festijn in samenwerking met BV Sport, gemeente Súdwest-Fryslân en Sportbedrijf Drachten om de 700 leerlingen van het speciaal- en reguliere onderwijs in Drachten, Sneek en Leeuwarden te laten ervaren dat samen sporten leuk is. Kinderen met een handicap maakten tijdens het festijn kennis met aangepast sportaanbod bij hun in de buurt.

Stimulans

Dat is hard nodig, want uit onderzoek van Sport Fryslân blijkt dat slechts 25 procent van de leerlingen van het speciaal onderwijs in Friesland sport. Sport Fryslân wil het sporten en bewegen stimuleren door deze leerlingen op het mega sportfestijn kennis te laten maken met verschillende sporten. Dit moet voor de kinderen een stimulans zijn om in hun vrije tijd ook te gaan sporten bij een sportvereniging. In totaal zijn er 400 aangepaste sportmogelijkheden in de provincie.

De kinderen konden onder andere dansen, voetballen, boksen, korfballen, judoën en bowlen. De komende tijd mogen de kinderen drie keer gratis sporten bij een sportaanbieder bij hun in de buurt.

Het mega sportfestijn wordt georganiseerd door Sport Fryslân en mede mogelijk gemaakt door gemeente Súdwest-Fryslân, BV Sport, Sportbedrijf Drachten, Cornelia Stichting, Foppe Fonds, Sport Fryslân, Special Sporters Fonds, Fonds gehandicaptensport, Handicap NL (stichting meedoen mogelijk maken), Dirk Kuijt Foundation, Old burgerweeshuis Sneek, Old burger weeshuis Leeuwarden, gemeente De Fryske Marren, gemeente Achtkarspelen, gemeente Opsterland, gemeente Waadhoeke, gemeente Tytsjerksteradiel en Stichting Beatrixoord.