Facebooksite start petitie voor behoud woningen Geelgorsstraat

Drachten - Behoud de woningen aan de Geelgorsstraat/Noorderdwarsvaart. Dat is het doel van Andries Pieterson van de Facebookpagina Drachten Terug in de tijd. Hij is op internet een petitie gestart, die inmiddels is getekend door 136 mensen.

Behoud de woningen aan de Geelgorsstraat/Noorderdwarsvaart. Dat is het doel van Andries Pieterson van de Facebookpagina Drachten Terug in de tijd. Hij is op internet een petitie gestart, die inmiddels is getekend door 136 mensen.

Zoals eerder gemeld in de Drachtster Courant wil woningcorporatie Accolade 34 woningen aan de Geelgorsstraat (nr. 109-159) en de Noorderdwarsvaart (nr. 145-159) slopen en vervangen door nieuwbouw. Het gemeentbestuur was al akkoord gegaan met de plannen, maar inmiddels heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om de huizen te sparen.

Slopen en vervangen

Accolade wil de 34 woningen slopen en vervangen door meer nieuwe woningen. De bestaande woningen zijn volgens de eigenaar technisch in zeer slechte staat en niet geschikt om te renoveren naar een energiezuinig product. Daarnaast wil Accolade de binneninrichting vervangen en de indeling verbeteren, zodat er op het zelfde terrein meer woningen (41) gebouwd kunnen worden.

Minimaal 70% van de huurders moet instemmen met het voornemen voordat het plan uitgewerkt kan worden. Vanuit de buurt zijn al veel bezwaren gekomen, terwijl ook de lokale politiek zich inmiddels achter de protesten heeft geschaard. Andries Pieterson hoopt met zijn petitie meer steun te krijgen voor het behoud van de karakteristieke arbeidersbuurt, die gebouwd is in de jaren’30 van de vorige eeuw. De huizen komen niet voor op de gemeentelijke monumentenlijst.

Koesteren

In de petitie schrijft Pieterson dat er in Smallingerland in het verleden al zoveel cultuurhistorisch erfgoed is verdwenen wat zo kenmerkend is geweest voor de ontwikkeling van de hoofdplaats van de gemeente. Hij verzoekt Accolade om deze woningen te behouden en te koesteren. ,,Niet slopen, maar gewoon het normale onderhoud uitvoeren en de woningen bewoonbaar houden.’’

De petitie is te vinden op petities.nl