Observeum zoekt foto’s en film over Hendrik Bulthuis en zijn BM-er

Burgum - Het Observeum in Burgum (Streekmuseum en Sterrenwacht) zoekt oud beeldmateriaal over Hendrik Bulthuis en zijn BM-er.

Het is dit jaar 90 jaar geleden dat Hendrik Bulthuis de eerste 12m 2 BM (Bergumermeer) volgens zijn eigen ontwerp en een goedkope bouwmethode vervaardigde. De slogan dit jaar is daarom: ‘negentig jaar BM, watersport voor de gewone man’. Bulthuis gebruikte smalle latten, permanente spanten en minder dan 16m 2 zeil. Door het geringe zeiloppervlak werd er geen weeldebelasting betaald.

De permanente expositie over Hendrik Bulthuis in het Observeum vertelt het verhaal van de Burgumer kapper. Het omvat onder meer een verzameling attributen, foto’s, films en oud tekstmateriaal. Ook de gerestaureerde 12m 2 BM-er ‘Notedop’ uit 1931 is hier te bewonderen.

Film

In aanvulling op deze expositie werkt Observeum Burgum momenteel aan de vervaardiging van een film over het levenswerk van Hendrik Bulthuis. Er wordt in dit verband gezocht naar oud film- en fotomateriaal dat direct (of indirect) met de BM-er en met name met Hendrik Bulthuis verband houdt. Zowel zwart/wit-beelden als beelden in kleur zijn welkom.

Het museum zoekt bijvoorbeeld naar opnames van zeilwedstrijden van toen en timmer- en onderhoudswerkzaamheden aan de BM-er. Het is de bedoeling om de documentaire eind 2019 te voltooien, waarna deze als onderdeel van de expositie in de filmzaal van het Observeum kan worden vertoond.

Wie materiaal beschikbaar wil stellen kan contact opnemen met Observeum Burgum, telefoon 0511-46 55 44 of via een e-mail naar info@observeum.nl.