Jildou Valk uit Eastermar vereeuwigd in beeldenpark

Eastermar/Heerenveen - De zes gebeeldhouwde portretten van Froulju Fan Fryslân die tot ver in het voorjaar te zien zijn in het Amelius van Oenemapark in Heerenveen, worden zondag officieel onthuld.

De onthulling gebeurt om 16.00 uur door wethouder Hans Broekhuizen. Daarbij zijn ook Froukje Hofma (Heerenveen), Gea Smits (Franeker). Jildou Valk (Eastermar), Mirte van der Veen (Surhuisterveen), Tytsje Porte (Stiens) en Anke Bruin (Vlieland) aanwezig. Daarnaast is Lutz Jacobi van de partij. Zij interviewt Broekhuizen.

Tijd voor verandering

De beelden zijn gemaakt door kunstenaar Natasja Bennink. Samen met programmamaker Marleen Godlieb van Omrop Fryslân lanceerde zij eerder dit jaar Froulju fan Fryslân. Volgens hen stonden er in Friesland voornamelijk standbeelden van mannen en was het tijd voor verandering.

Het project sluit aan bij Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Uit meer dan tweehonderd inzendingen werden zes vrouwen gekozen. Via een crowdfundingsactie is het benodigde geld voor Froulju fan Fryslân ingezameld.

De zes vrouwen zijn gekozen om diverse redenen. Van hen is niet alleen een borstbeeld op sokkel gemaakt. Ook komen de vrouwen prominent voor in een documentaireserie die donderdag 25 oktoberis begonnen Omrop Fryslân TV. In de eerste aflevering stond de zoektocht naar de vrouwen van Fryslân centraal. De beelden zelf krijgen uiteindelijk een vaste plek in Leeuwarden. Dat is bij de overgang van de Snekertrekweg in de Zuidersingel.

‘Gelijke rechten’

Hofma noemt het feit dat van haar een borstbeeld is gemaakt heel bijzonder. ,,Het is wel heel raar dat je er met een beeld staat. Ik heb niet een of andere heldendaad gedaan om dat te verdienen”, aldus de voorzitter van de SC Heerenveen vrouwen. De Heerenveense strijdt voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Om die reden staat bij haar beeld de tekst dat het er niet toe doet of er een jongen of een meisje langs het Abe Lenstra Stadion komt, maar dat iedereen er van mag dromen om ooit in het stadion te voetballen. ,,Mijn uitgangspunt is namelijk dat iedereen gelijke kansen verdient in het leven. Zowel mannen, als vrouwen.”

Tekst: Jitze Hooghiemstra