Veenhuizen snoept ONT de punten af

OPEINDE - ONT verloor thuis met 1-3 van Veenhuizen en die nederlaag kan in de categorie ‘onnodig’ worden geplaatst.

De winst van de Drenten was op zich verdiend, maar ONT werkte ook wel mee aan die overwinning. ONT was op beslissende momenten niet scherp genoeg en daarnaast niet bij machte de wedstrijd een andere draai te geven. De wedstrijd was een halve kopie van de wedstrijd vorige week tegen Waskemeer. Veenhuizen is een klasse minder dan Waskemeer, maar het team heeft wel een paar ervaren spelers én het team speelt al een aantal jaren in vrijwel dezelfde samenstelling.

Ondanks het vertrek van twee aanvallers waren automatismen goed zichtbaar bij Veenhuizen en daar holde ONT regelmatig achteraan. Wat niet wegneemt dat de Opeindenaren bij vlagen zeer acceptabel voetbal op de mat legden met bijvoorbeeld een zéér fraaie goal als uitvloeisel. Maar een wedstrijd wordt beslist door momenten en daar maakten de bezoekers gebruik van.

Veenhuizen was een open wedstrijd die voor het publiek het aankijken meer dan waard was. De wedstrijd werd op gang gehouden door een prima leidende scheidsrechter Robin Brinkman die waar het kon liet voetballen. Het eerste gevaar kwam van Veenhuizen toen Gelmer Jan Haanstra een voorzet losliet waarna de bal, tot verbazing van Haanstra, op de lat terecht kwam. Direct daarna was ONT gevaarlijk. Freerk Veenstra legde de bal achter de Veenhuizen-verdediging en daar kon Egbert Hulzinga de bal niet vol genoeg raken om doeltreffend te zijn.

Na een kwartier was er na een corner een echte scrimmage voor het ONT-doel, maar ONT kon ruimen. Een minuut later stond er toch de 0-1 op het scorebord. Wesley van der Veen peerde de bal vanaf een meter of dertig op doel en daar had ONT-doelman Hidde Ament geen verweer op. Met een paar prima acties had ONT daarna kans op de gelijkmaker, maar het kwam er niet van. Jurjen Veenstra zette Hielke Knippels in een positie waar de ONT’er beslist meer mee had moeten doen en Michel Weisser liet zijn goede actie op de achterlijn verzandden in een bal die niet bij een medespeler eindigde. Vijf minuten voor rust werd het 0-2 door Sjoert Giezen, die profiteerde van geblunder in de ONT-verdediging.

Direct na rust had het ook zo 0-3 kunnen zijn. Ament pareerde een schot van afstand en kreeg daarna de bal uit de rebound van Coen Schmidt vol op zijn snuit. De ONT-doelman was even van de wereld en daar profiteerde Veenhuizen niet van. De inzet die volgde ging naast. De aansluitende ONT-aanval leidde tot een fraai doelpunt. Na een aanval over veel schijven ging de bal via Dennis Bakker naar Knippels. Die ging een één-tweetje aan met Michel Weisser, waarna Knippels doelpuntte.

Dat doelpunt had ONT de drive moeten geven tot meer, maar dat gebeurde niet. ONT was te slordig in balbezit om het de tegenstander echt lastig te maken. Daarbij kwam dat de aanvallers van ONT op een eiland stonden. Dat Veenhuizen op 1-3 kwam was ook logischer dan de gelijkmaker voor ONT. Sander Ottens en Schmidt vonden het ONT doel nog niet maar Michel Hoving deed dat na een uur spelen wel. Uit een vrije trap vanaf de punt zestien meter toverde Hoving de bal in de verre hoek.

ONT werkte hard om de bakens te verzetten met Oebele Twijnstra voorop in de strijd. Het verhaal werd helemaal lastig na de rode kaart voor Reinier van der Steeg (twee keer geel) in 72e minuut. ONT leek daarna nog tegen een strafschop aan te lopen toen Egbert Hulzinga Schmidt schepte. Maar arbiter Brinkman besloot het vlagsignaal van ONT’s assistent-scheidrechter Johan Feddema over te nemen en legde de bal buiten de zestien. De aansluitende vrije trap leverde niets op voor Veenhuizen.

ONT trainer Jan Hulzinga had na afloop van de wedstrijd gemengde gevoelens: ,,In Veenhuizen hebben we een voetballende tegenstander gehad. Dit zorgde voor een hoop situaties waar we druk konden zetten en zelf ook konden voetballen. Daarin is het ene moment veel beter dan het andere. Je ziet dat alle jongens graag willen en de gretigheid spat er vanaf, toch verliezen we ook nog veel te vaak de bal nadat we die net veroverd hebben en zijn we in veel duels nog niet slim genoeg. Dit betekent dat de ploeg ontzettend hard moet werken om steeds om te schakelen en de bal wéér te veroveren.”

Maar Hulzinga zag ook een positief punt: ,,Toch zit hierin ook een lichtpunt voor de volgende wedstrijden. De wil om druk te zetten, zelf te voetballen en de bal te willen hebben is er zeer zeker. We zullen echter nog moeten leren vaker goede keuzes te maken wanneer dit soort momenten zich voordoen, zodat we de vele momenten van balverovering kunnen omzetten in mogelijkheden en in balbezit zelf het tempo kunnen bepalen door initiatief te nemen. Een overwinning had zeker geholpen in dat proces van herkennen en beter worden, maar als we op deze weg doorzetten dan komen die winstpartijen er zeer zeker.”

ONT speelt zaterdag uit tegen Ropta Boys, aanvang 15.00 uur.

Sjouke Walinga