Techniek Tastbaar op Singelland VHS

Drachten - Scholen en technische bedrijven houden vrijdag van 14.00 tot 21.00 uur op Osg Singelland aan de Van Haersmasingel het evenement Techniek Tastbaar. Scholieren kunnen hier ervaren welke techniek bij hen past.

Het aantal vacatures in de techniek stijgt. Toch blijkt het erg lastig voor bedrijven om goede technische mensen te vinden. Leerlingen komen van jongsaf aan veel te weinig in aanraking met techniek en kiezen te weinig voor een technische opleiding. Van de autogarage om de hoek tot een boorplatform in de Waddenzee en een biologisch zuivelbedrijf of bijvoorbeeld het ziekenhuis: techniek is overal en overal zijn technici nodig. Wie kiest voor een loopbaan in de techniek heeft grote kans om een baan op eigen niveau en binnen het eigen vakgebied te vinden en kan rekenen op een mooi startsalaris.

Technetkring

Maar hoe kun je jongeren enthousiasmeren voor de techniek? De TechNetkring Drachten, een samenwerkingsverband van scholen en ondernemers heeft de handen ineen geslagen, want ondanks deze positieve berichten is het beeld dat leerlingen hebben van techniek beperkt. Projectleider John van Mierlo: ,,We willen als ondernemers en docenten de leerlingen inzicht geven in de vele mogelijkheden die techniek biedt. Door het te ervaren kunnen zij ontdekken wat bij hen past en of techniek een optie is. Daarom kunnen leerlingen vrijdag techniek komen ervaren.”

Op het evenement Techniek Tastbaar vrijdag bij OSG Singelland laten de technische ondernemers uit de regio zien wie ze zijn en wat ze doen. De deelnemende bedrijven komen uit verschillende branches en geven hiermee een breed beeld van de mogelijkheden in de techniek, zoals: installatietechniek, landbouwwerktuigen, autotechniek, oppervlaktebehandeling, automatisering, metaalbewerking, waterschap, tweewielers, aandrijftechniek, gevelbouw, scheepsbouw, woningbouw en techniek in de zorg. De leerlingen kunnen techniek zelf ervaren, maar uiteraard zijn ouders en leerkrachten ook welkom.

Achtergrond

Het werk in de techniek wordt steeds meer allround, wat vraagt om flexibele en breed inzetbare medewerkers. Net als in andere vakgebieden hebben automatisering, digitalisering en robotisering groeiende invloed op de werkinhoud. Het arbeidsmarktperspectief op mbo-niveau blijft goed. Wel zie je een verschuiving, want van personeel in de technische sector wordt een hoger werk- en denkniveau gevraagd (minimaal mbo-niveau 3 en 4) en het belang van soft skills als samenwerken, flexibiliteit en zelfstandigheid neemt toe.

Zie ook www.techniektastbaar.nl