Fruitkracht, Witway, Elinga Mode en Elfskot winnen Ondernemersprijs 2018

Drachten - Fruitkracht, Witway, Elinga Mode en Elfskot hebben vanavond elk in hun eigen categorie de Ondernemersprijs Smallingerland 2018 gewonnen. Voor Elfskot was het dubbel feest. Zij wonnen ook de publieksprijs.

Jan Brolsma en Jelle Jansma van Elfskot wonnen de Ondernemersprijs in de categorie Innovatie. Het bedrijf bestaat pas tweeënhalf jaar en had dus ook mee kunnen doen in de categorie Starters, erkende Jansma. Elfskot verkoopt software waarmee bedrijven hun machines op maat kunnen bestellen. ,,Wy ha in oplossing betocht foar in probleem wêrfan't ûndernimmers net iens wisten dat se it hienen'', zegt Jansma lachend.

Op maat

Het is lastig uitleggen wat ze precies doen, weet hij uit ervaring. ,,Mar kinst it fergelykje mei ien dy't in auto keapje wol. Dan kinst kieze út in grut tal modellen en types en dan binne der noch in hiel soad ekstra opsjes. By auto's begrypt elkenien dat, mar by masjines leit dat lestiger. Mar wy helpe dus fabrikanten om in masjine op maat te bestellen, sadat er in produkt krijt dat kloppet.''

Elfskot groeit als kool en presenteerde op het podium van de Lawei haar nieuwste werknemer. ,,Een stel jonge honden met visie en een doel. Ze helpen de maakindustrie om de verkoopkanalen gereed te maken voor de toekomst. Nog maar pas gestart, maar nu al toonaangevend. Dit is een bedrijf met mondiale potentie'', zo omschreef juryvoorzitter Tom van Mourik het bedrijf.

Wereldwijd

Jansma ziet dat ook zo. Over tien jaar moet zijn bedrijf wereldwijd de grootste zijn, zegt hij. ,,Mar dan noch sitte wy yn Drachten. Wy binne beide hecht oan Fryslân en Drachten is yn it Noarden de top op it gebiet fan de ynnovaasje. It InnovatieCluster hat ús ek hiel goed steund.''

Elfskot versloeg in de categorie Innovatie Jan Baljeu van Friesland Lease, dat landelijk furore maakt met de Leasefiets en Pharmium Apotheek, waarin de Drachtster apothekers Adriaan Barentsen, Michel Pais en Jouke de Jong samenwerken om de logistieke en administratieve werkzaamheden van hun apotheken efficiënter op te pakken. ,,Een slimme en eigentijdse werkwijze, die landelijk een primeur is'', aldus burgemeester Van Mourik.

Kistjes fruit

Fruitkracht werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie starters. Het bedrijf van de schoonzussen Yvette Staal en Erika Poel bezorgt kistjes met vers fruit en smoothies bij inmiddels 350 bedrijven en scholen, zodat personeel en leerlingen gezond kunnen eten. Het fruit komt rechtstreeks van de telers en het aanbod hangt dan ook sterk samen met het seizoen. Het bedrijf is klein begonnen in Drachten, maar heeft inmiddels haar werkgebied uitgebreid tot de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

De andere genomineerden in deze rubriek waren de ijssalon Puur IJs & Chocolade van Hylke Breman in de Noorderbuurt en HUG BV van Camilo Behage en zijn zus Arlen Twaalfhoven. Hug ontwikkelt en maakt de Hug-Seat, een design eenpersoons infraroodsauna. Er wordt inmiddels gewerkt aan meerpersoons Seats. ,,Het MeToo-model'', aldus presentator Harm Edens.

Webshop

In de categorie MKB, Industrie & Dienstverlening ging de prijs naar Witway, van het echtpaar Loek de Wit en Mariska Schoone. Witway levert materiaal en producten voor de agrarische sector, installatie en watertechniek, zoals pvc-buizen. Het bedrijf heeft vooral veel tijd en energie gestoken in de webshop en is daardoor extra goed zichtbaar voor de klant.

,,Het is een toekomstgerichte vorm van ondernemen die vrijwel niets aan het toeval overlaat, Witway is een webshop 3.0'', oordeelde de jury. De andere genomineerden in deze categorie waren Erik Moorlag van Rodenburg Interieurs en Hielke Penninga van Werkfactor. Werkfactor levert bedrijfskleding voor verschillende sectoren, zoals de zorg en horeca, maar ook veiligheidskleding. Rodenburg bedenkt en maakt complete interieurs voor particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen.

Vier modewinkels

In de categorie Horeca & Detailhandel ging de prijs naar het echtpaar Bas en Bea de Vries van Elinga Mode BV. De modezaak in de Zuiderbuurt is vorig jaar ingrijpend verbouwd, waarbij aansluitend vier modewinkels zijn ontstaan onder de zelfde naam, maar elk met een eigen gezicht en uitstraling. ,,Ze hebben met veel lef de zaak volledig vernieuwd en uitgebreid. Elinga verbindt mede-ondernemers door op een vernieuwende manier samen te werken'', aldus het juryrapport. Als antwoord op |Harm Edens vraag naar hun missie, antwoordde het echtpaar: meer kleur brengen in het Drachtster modebeeld.

De andere genomineerden in deze categorie waren Het Spijshuys en A.J. Catering. In restaurant Het Spijshuys in Boornbergum, laten de Zwitserse Isabelle en haar Friese echtgenoot Simon Lamsma hun beider culturen samenvloeien. A.J. Catering is door Jouke Oostenbrug en Annemarie van de Meer gestart in een garagebox, maar inmiddels uitgegroeid naar een bedrijfsloods. Het bedrijf verzorgt maaltijden en buffetten voor bedrijven en feesten, maar kan ook complete foodfestivals voorzien van barbecues en foodtrucks.

Foto’s Fokke Wester