Lasdiploma verdiend met werk aan oud melkbeurtschip

Drogeham - De wethouders Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel en Harjan Bruining van Achtkarspelen hebben dinsdag in Drogeham aan 10 deelnemers van het renovatie- en werkervaringsproject Het melkbeurtschip een lasdiploma uitgereikt. uitgereikt

De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zijn eind 2017 in samenwerking met het lokale bedrijfsleven gestart met een nieuw renovatie- en werkervaringsproject. Het project is opgezet na de succesvolle renovatie van beurtschip Dorp Grouw dat nu te bewonderen is bij het skûtsjemuseum te Earnewâld.

Werkervaring

Een oud beurtschip van de zuivelfabriek wordt in oude luister teruggebracht door een team van werkzoekenden onder leiding van projectleider Bryan Kes. Het project wordt uitgevoerd in een loods in Drogeham. De werkzoekenden zullen samen het stalen casco herstellen. Daarna is het de bedoeling om het schip te laten betimmeren in opnieuw een werkervaringsproject.

Een aantal werkzoekenden is naast het werk aan het beurtschip een lasopleiding gestart. Onder leiding van lasinstructeur Anton Woelk van DKD zijn de deelnemers opgeleid tot volwaardig MIG-Mag of TIG lassers.

Betterwird

Het melkbeurtschip is gebouwd in 1922 in opdracht van de Coöperatieve Zuivelfabriek Dokkum, gevestigd van 1898 tot 1991 op bedrijventerrein Betterwird. Het bijna 13 meter lange schip heeft jarenlang dienst gedaan als melkvervoerder tussen de zuivelfabriek en de melkveehouders in de omstreken.