Present Smallingerland viert 10-jarig bestaan

Drachten - Stichting Present Smallingerland viert deze maand haar tienjarig bestaan. Motto al die jaren: ‘Iedereen kan omzien naar een ander!’

Het begon in februari 2008 met een handtekening bij de notaris. Inmiddels is Present Smallingerland niet meer weg te denken uit de samenleving. Stichting Present maakt groepen in de samenleving enthousiast om zich een dag in te zetten voor mensen die een ontoereikend sociaal netwerk hebben, vaak in combinatie met een slechte gezondheid en/of een moeilijke financiële situatie.

1.000 hulpvragen

Afgelopen jaren gingen ruim 4.500 vrijwilligers met ruim 1.000 hulpvragen aan de slag door onder andere verwilderde tuinen op te knappen voor alleenstaande ouderen, muren te sauzen voor een eenoudergezin of wandelen naar de kinderboerderij met mensen met een verstandelijke beperking.

In 2008 startte de stichting met 10 projecten, waarbij het bestuur van de stichting als een van de eerste groepen zelf aan de slag ging. Een alleenstaande meneer met een lichte verstandelijke beperking wilde graag zijn huiskamer gesausd hebben, maar kreeg dat zelf niet voor elkaar. Door al die extra hulp, kreeg de bewoner zelf ook weer motivatie, waardoor hij een week later zijn eigen slaapkamer zelf gesausd heeft. Jan Dijkstra, de eerste voorzitter van de stichting, kan zich het eerste project nog goed herinneren: ,,Mijn mooiste ervaring van het klussen op die dag was aan het eind van de middag toen het sausen en schoonmaken klaar was. De bewoner keek om zich heen, alles was weer schoon en netjes en zijn ogen lichtten op van blijdschap.”

Vrijwilliger Martin die met zijn vrouw de hal heeft behangen voor een alleenstaande vrouw, vertelt: ,,Mevrouw was erg blij met het resultaat en dankbaar, evenals wijzelf. Ze wilde de hele dag wel op de trap zitten en naar haar halletje kijken, zei ze. Volgend jaar zeker weer!”

Maatschappelijke beweging

Landelijk zijn er inmiddels 70 stichtingen Present actief. Het doel van de stichting is om een beweging op gang te brengen waarbij het steeds meer vanzelfsprekend is om naar elkaar om te zien. Vanuit een sociaal, christelijke motivatie gingen in de beginjaren vooral groepen uit kerken aan de slag, tegenwoordig komen de (groepen) vrijwilligers uit de volle breedte van de samenleving: bedrijven, Rotaryclubs, scholen en politiek. ,,Het mooie van Present is, dat je als groep zelf een datum kunt prikken waarop je aan de slag wilt én wat voor type project je wilt doen. We gaan dus uit van de voorkeuren van de groep, anders gezegd: ‘We beginnen met de oplossing en daar zoeken we een hulpvraag bij, dat is het unieke van Present”, aldus Ale Groen, de huidige voorzitter van het bestuur.

Naast praktische hulp is er ook tijd voor ontmoeting met de hulpvrager, zo worden de vrijwilligers zich regelmatig bewust van de omstandigheden waardoor de bewoners in moeilijkheden zijn gekomen. Het is vaak een optelsom van onder andere schuldenproblematiek, relatieproblemen, verminderde gezondheid en werkloosheid. Dat met een minimale inspanning, zoveel resultaat bereikt wordt, maakt indruk op de hulpgevers. De hulpvragen komen via professionele hulpverleners, zoals medewerkers van de gebiedsteams of de thuiszorg, bij Present terecht.

Een hulpverlener van Reik vertelt: ,,De meerwaarde van Present is voor ons overduidelijk. Jullie geven de gezinnen die wij begeleiden zoveel! De gezinnen krijgen vooral MOED om weer verder te gaan, omdat mensen via Present ze helpen met verhuizen, hun huis mooi inrichten, planken in kasten maken zodat de kleren kunnen worden opgeruimd, lampen ophangen, gordijnrails bevestigen, ramen lappen en nog veel meer.’’

Jongeren en bedrijven

In het jubileumjaar 2018 vergroot Present Smallingerland de maatschappelijke beweging bij scholen en bedrijven. Er is onlangs gestart met Jong Present, waarbij jongeren in samenwerking met de scholen, de mogelijkheid geboden wordt om door middel van een intern trainee-programma hun unieke mogelijkheden te ontdekken en hun horizon en werkervaring te verbreden. Hiervoor zijn de volgende programma’s ontwikkeld: leiderschap, manager en projectleider.

Voorts dagen ondernemers elkaar uit op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen, door dit seizoen met hun personeel in actie te komen via Present Smallingerland. Dit wordt zichtbaar doordat Present een reusachtige Challenge-Ball rolt naar alle bedrijven die meedoen. De ondernemers schrijven hun bedrijfsnaam op de bal als teken van deelname en dagen binnen 14 dagen een volgend bedrijf uit. Afgelopen periode deden 37 werknemers van BD Kiestra 6 projecten in Drachten en omstreken. Binnenkort rolt de bal naar sportwinkel 100%Voetbal in Drachten en daarna verwacht Oresent dat er nog vele bedrijven in Smallingerland zullen volgen.

website: www.presentsmallingerland.nl