‘Met MAF meer mens’ vanaf vandaag gratis beschikbaar

Oudega - Tijdens het Hersenletsel Congres dat vandaag wordt gehouden wordt de e-learning ‘Met MAF meer mens’ officieel gelanceerd.

De training helpt mensen na de revalidatiefase om te gaan met de veranderingen als gevolg van hersenletsel en het leven opnieuw op de rails te krijgen. De training is dankzij het winnen van de Hersenbokaal 2016 door de Hersenstichting mogelijk gemaakt.

Diep dal

Mensen met hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte of ongeluk, komen na de revalidatieperiode vaak in een diep dal terecht. Zij vragen zich af hoe zij hun leven weer zinvol kunnen inrichten en hoe zij met hun letsel kunnen omgaan. Ellis Merkelijn uit Groningen heeft het zelf meegemaakt. ,,Ik reed in de auto, terug van mijn werk en ineens zag ik alles dubbel. Na onderzoek bleek dat ik een herseninfarct heb gehad. Dit was het begin van een lange reis. Ruim na mijn intensieve revalidatieperiode merkte ik pas echt dat mijn leven blijvend veranderd was.”

Op zoek naar een nieuwe passende invulling van haar (werkzame) leven ontmoette Merkelijn Marja Steegenga, coach en trainer in Oudega (Smallingerland). Steegenga heeft jarenlange ervaring in het werken met mensen met hersenletsel. Samen besloten zij in 2015 hun expertises te bundelen in de Stichting HersenletselSupport.

Met MAF meer mens

De door Steegenga ontwikkelde MAF-training brengt het beste van Mindfulness, ACT en Focussen samen. ,,Het zijn bestaande wetenschappelijk bewezen methodieken die we in de training bij elkaar brengen. De MAF-training is door Ellis en mij vertaald naar twee online trainingen: Met MAF meer mens, specifiek gericht op mensen met hersenletsel in de chronische fase en een training voor mantelzorgers. Want niet alleen voor de getroffene, maar ook voor de naaste verandert er veel,” aldus Steegenga.

Het doel van de e-learning is anders leren omgaan met de veranderingen, zoals vermoeidheid en stress als gevolg van hersenletsel, zodat je weer meer regie krijgt over je leven. ,,Uit de reacties van deelnemers tijdens de pilot werd dit bevestigd. Zij waarderen de training gemiddeld met een 8,6,” aldus Merkelijn.

MAFmomentje & MAFkeesje

Bij Met MAF meer mens maak je een online ontdekkingsreis met MAFkeesje, het poppetje dat navigeert. De e-learning bestaat uit zes afzonderlijke modules met onderwerpen als waarden, tijd en prioriteit, energie en eigen regie. Elke module heeft een vaste opbouw waarin theorie, filmpjes, audio’s en opdrachten elkaar afwisselen. Ook uniek aan de training zijn de MAFmomentjes; een korte time-out waar je even afstand neemt en je richt op bijvoorbeeld je ademhaling.

,,Ik weet nu beter wat voor mij echt belangrijk is. Bovendien is het zo fijn dat ik deze training gewoon thuis kan doen’’, aldus een deelnemer uit de pilotgroep. ,,De training geeft mij inzicht in wat er gebeurt in het hoofd van mijn partner, die hersenletsel heeft door een ongeluk’’, aldus een andere deelnemer.

Begrip en kwaliteit

,,De gevolgen van hersenletsel hebben een enorme impact op de kwaliteit van leven. Met deze e-learning kunnen zowel mensen met hersenletsel als hun naaste in eigen tempo en op elk gewenst tijdstip werken aan persoonlijke ontwikkeling. We hopen dat we met de e-learning meer perspectief bieden en dat het wederzijds begrip wordt vergroot.”

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de gratis e-learning via www.hersenletselsupport.nl