Friese Poort-studenten aan het werk in Nepal

Drachten/Heerenveen - Studenten van Friese Poort Drachten zijn aan het werk in Nepal. Ze vertellen er over op de Nepalavond die 16 november wordt gehouden in Heerenveen.

De studenten installatietechniek Wietze van der Wal, Danny Steenbergen, Douwe van der Kooi, Reinier Boersma, Jorrit Wilming en Thymen Damstra zijn in oktober met een docent van ROC Friese Poort naar Nepal gereisd om een watervoorziening en een nieuw toiletgebouw te installeren bij een na de aardbeving nieuw opgebouwde school.

Aardbeving

De bestaande aanvoer van water was door de aardbeving volledig verdwenen. Deze moest opnieuw aangelegd worden. Tegelijkertijd wordt ook het verwoeste toilet herbouwd, waarbij wordt samengewerkt met de Nepalese bevolking. Metselaars en timmerlieden bouwen het nieuwe toilet en de Friese studenten nemen alle technische werkzaamheden op zich. Alle bouw- en installatiematerialen werden ter plaatse gekocht, wat zorgde voor inkomen voor alle daarbij betrokken Nepalezen. De leerlingen hebben hun reis- en verblijfkosten zelf bij elkaar gekregen, onder meer via diverse acties.

Het geheel wordt volgens Nepalese gebruiken ingericht, dat wil zeggen met hurktoiletten. Er komen aparte afdelingen voor de meisjes en de jongens en wasbakken voor het handenwassen na het toiletbezoek. Een betere hygiëne is nodig om het ontstaan van ziektes te voorkomen. Alle toiletten zijn onderling gescheiden en van een mogelijkheid voorzien om door te spoelen. Om goed schoonmaken mogelijk te maken wordt de binnenkant van de wc's voorzien van tegels. Een filmer van de Media-opleiding van Friese Poort is mee om een film te maken van het hele project.

Stichting

De studenten werken in Nepal samen met bestuurslid Wout de Jong van de SMPN, de stichting die in Nepal via diverse projecten werkt aan het verbeteren van onderwijshuisvesting, studenten sponsort en kleinschalige computerprojecten opzet op scholen. SMPN werkt met de scholenprojecten in een erg arm gebied van Nepal, zodat dit project ook de plaatselijke bevolking helpt.

De studenten van Friese Poort Drachten komen op 16 november aan het woord op de Nepalavond van SMPN in de Hotel de Heidehof in Heerenveen. De jongeren zijn dan net terug uit Nepal en vertellen hoe zij dit avontuur hebben ervaren en wat de reis hen heeft gebracht.

Trekking

Om alvast de sfeer van het land te proeven nemen Cor Pot en Froukje Nijholt de bezoekers mee aan de hand van beelden van de cultuur, natuur en trekkings door de Himalaya. Gerda Breeuwsma vertelt over het leven van Nepalese studenten en er is een muzikale bijdrage van Cor Pot en Jantina Boonstra.

De avond begint om 19.45 uur. Vooraf, in de pauze en na afloop is er een Nepal informatiemarkt. Om 18.00 uur is er een Nepalees buffet. Opgave vooraf kan uiterlijk tot 14 november door 19,50 euro over te maken op NL 18 INGB 0008 7191 23 t.n.v. SMPN te Heerenveen.