Burgemeestersontbijt op de kleinste school van Smallingerland

De Tike - Burgemeester Tom van Mourik en wethouder Roel Haverkort hebben vanochtend ontbeten op pcbo De Gielguorde in de Tike. Niet met één klas, zoals de meeste burgemeesters, maar met alle kinderen van de school.

Dat is in De Tike niet zo moeilijk, want op de Gielguorde zitten op dit moment nog maar 31 leerlingen. Het ontbijt vond plaats in de gemeenschapsruimte van de school en werd behalve door de gemeentebestuurders ook bijgewoond door Pcbo-bestuurder Bas van Loo. Van Mourik bracht als cadeau voor de school een cheque van 25 euro mee voor de Kinderpostzegels, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt.

Ambtsketting

De kinderen hadden hun eigen bordje en bestek meegebracht en konden voor het ontbijt kiezen uit brood, broodjes en diverse soorten gezond beleg. Van Mourik en Haverkort zaten ieder aan een tafel met een aantal kinderen en konden beiden het gesprek wel op gang houden. De burgemeester moest uiteraard vertellen over zijn werk en zijn ambtsketting, maar besprak ook de genoegens van zijn mobieltje en deelde op verzoek handtekeningen uit.

Het Burgemeestersontbijt is een vast onderdeel van de Week van het Nationaal Schoolontbijt, waarin een half miljoen kinderen op zo’n 2500 basisscholen samen gezond ontbijten. ,,Oant no ta kaam by it Nationaal Schoolontbijt de klasse hieltyd op it gemeentehûs om te iten, mar it like my leuker om der sels op út te gean’’, aldus Van Mourik. ,,Ik ha hjir earder ek by it doarpsfeest west en dan fernimst wol dat der noch genôch libben sit yn De Tike.’’

Als afsluiting zongen de kinderen het lied One Big World voor de bezoekers.

Foto’s Fokke Wester