Raket moet zorgen voor verbinding tussen Tjaardaflats

Drachten - Met een druk op de knop heeft wethouder Marjan Sijperda vanavond bij Tjaarda de Raket in gebruik genomen. Voortaan zal de raket elke maand een flatbewoner een prijs bezorgen en hem of haar in de buurt bekend maken.

De Raket bij Tjaarda is de eerste van de stadsmarkeringen bij de entrees op de vier windrichtingen van Drachten. Die van Noord en Zuid worden volgend jaar onthuld, vertelde wethouder Sijperda. Sijperda stond ook even stil bij de geschiedenis van de Tjaardaflats, die in het verleden een luguber imago kregen doordat mensen uit de verre omgeving de flats uitkozen om een eind aan hun leven te maken. Als voorbeeld van hen noemde ze Emiel. ,,Gisteren sprak ik nog met zijn moeder. Emiel zag geen toekomst meer en heeft zijn leven hier beëindigd. Dat is een intens verdrietig verhaal. Maar voor de bewoners van de Tjaarda is er een andere tijd aangebroken. Ze willen zichtbaar geluk een plaats in hun omgeving geven en dat aan iedereen laten zien.’’

Mienskip

De nieuwe oostelijke stadsmarkering moet er voor zorgen dat de bewoners van de drie woontorens weer een ‘mienskip’ vormen en dat het imago van de markante bouwwerken positiever wordt. Kunstenaar Frank Koolen bedacht de raket als een Monument voor Toekomstig Geluk. Hij liet zich inspireren door de jaren ’60, toen de drie Tjaardaflats werden gebouwd. De raket is volgens hem een tijdloos beeld dat het vertrouwen in vooruitgang van die tijd uitdrukt. Het ontwerp maakte hij samen met zijn dochter Sam (7), die met haar broer Flint (10) een belangrijke rol speelde bij de openingsact.

,,Moai hoe’t yn it echte grutte byld dy berneklaai fan it model noch te sjen is’’, vond Henk Hofstra. Hij is een van de kunstenaars die betrokken zijn bij de westelijke entree van Drachten. Koolen toonde zich blij met het beeld. ,,Dit is het eerste beeld ooit van mij in de publieke ruimte en waarschijnlijk ook het laatste. Vanaf het begin hebben drie thema’s voorop gestaan: Verbinden, Toekomst en Dromen. In de gesprekken met de bewoners werd vaak gesproken over waarom het zo leuk is om hier te wonen. Dat wilden ze graag uitgedrukt zien.’’

Tien jaar

Koolen is de komende tien jaar betrokken bij de raket en de Tjaardaflats. Want om te zorgen voor geluk voor de bewoners van de drie flats (Stins, Pleats en State) wordt het komende decennium maandelijks een loterij gehouden. Elke eerste maandag van de maand kleurt de punt van de raket rood, blauw of geel (de kleuren van de drie flats) en verschijnt een huisnummer. Wie op dat nummer woont wordt in het zonnetje gezet door een Drachtster ondernemer of organisatie.

De eerste trekking is hopelijk voor de flatbewoners niet symbolisch, want dat leverde een flat op die leeg staat. Daarna werden diverse lotnummers getrokken en prijzen uitgereikt, zoals een modepakket van La Moda, een boek over de Nanosupermarkt en een fotoshoot door Friese Poortstudenten.

Twee keer per jaar maken de studenten een Monument voor Toekomstig Gelukskrant, waarin de winnaars van de afgelopen periode worden voorgesteld. Zo maken de flatbewoners langzaam maar zeker kennis met elkaar. Daarnaast is er elk jaar een buurtfeest voor alle bewoners. ,,De VerTjaardag. En vergeef me de woordspeling. Zo wordt de Raket een blijvende ontmoetingsplek’’, aldus Koole.

Foto’s Fokke Wester