Liante richt zich op de zorg en stopt met wassen en poetsen

Drachten/Oosterwolde - Zorggroep Liante gaat een nieuwe strategische koers varen. Voortaan richt de organisatie zich helemaal op de zorg voor haar bewoners. De wasserij en het schoonmaken van de appartementen worden uitbesteed.

Zorggroep Liante heeft locaties in Wolvega, Appelscha, Oosterwolde, Haulerwijk en Drachten (De Lauwers en De Warrenhove). Daar wil Liante haar (toekomstige) bewoners passende zorg bieden in een kleinere groep, door het realiseren van woongroepen met huiskamers. Daarvoor is een financieel gezonde organisatie nodig. Om deze koers succesvol in te kunnen zetten wordt een aantal organisatiewijzigingen doorgevoerd. Zo past ze haar facilitaire diensten op het gebied van wasverzorging en schoonmaak aan. Deze dragen niet bij aan een financieel gezonde organisatie. Bewoners en medewerkers zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de wijzigingen.

Kerntaken

Ouderen wonen steeds langer thuis en als dat niet meer lukt kunnen zij terecht bij Zorggroep Liante. Dit betekent wel dat het aantal bewoners met een zwaardere zorgvraag zal stijgen. Om aan deze zwaardere zorgvraag van (toekomstige) bewoners te kunnen voldoen en ook om de organisatie financieel sterker te maken, concentreert Zorggroep Liante zich op haar kerntaken: het verlenen van zorg en het bieden van passende activiteiten op het gebied van welzijn.

Het verzorgen van de was en het schoonmaken van de appartementen zijn belangrijke diensten voor de bewoners, maar beide diensten zijn voor Liante nu niet rendabel. Daarom heeft de organisatie besloten de linnenkamers per 1 februari 2019 te sluiten. De 21 medewerkers vallen onder het sociaal plan van Zorggroep Liante. Vanaf 1 februari 2019 kunnen bewoners kiezen of zij hun was verzorgen in eigen beheer of bij een externe wasserij. Op dit moment maakt een derde van de bewoners al zelf deze keuze.

Personeel gaat mee

Per 1 januari 2019 worden alle schoonmaakwerkzaamheden op de locaties van Zorggroep Liante overgedragen aan Dokter Schoonmaakorganisatie. Op dit moment worden bijna alle locaties al door deze schoonmaakorganisatie schoongemaakt, behalve De Warrenhove en De Lauwers in Drachten. Met deze partner werkt Zorggroep Liante al ruim 30 jaar samen. De 34 medewerkers die schoonmaakwerkzaamheden bij Zorggroep Liante verrichten komen per 1 januari 2019 in dienst bij dit gespecialiseerde schoonmaakbedrijf. Er is hier geen sprake van het verlies van banen.

De personele gevolgen van de organisatieaanpassingen zijn inmiddels met de betreffende medewerkers doorgesproken. Ook alle bewoners zijn uitgebreid op de hoogte gebracht tijdens een zestal informatiebijeenkomsten en door middel van een uitgebreide informatiebrief.