Tientallen Sinterklazen slagen bij speelgoedruilbeurs

Luxwoude - Tientallen moeders en een vader zijn voor dit jaar klaar met de Sintinkopen. Zij gingen vrijdagavond na afloop van de Recycle Sint in Dorpshuis ‘t Trefpunt in Luxwoude blij naar huis met shoppers vol speelgoed, fietsjes en hobbelpaarden.

De gasten werden door organisator Jocyta Agricola ontvangen met koffie/thee en een taartje. Agricola probeert mensen te inspireren op het gebied van duurzaam leven en het is haar missie om de wereld mooier te maken. Zij organiseert ook de kledingruilbeurzen in Luxwoude, die ze in 2012 is gestart met een groep vrouwen. ​Na de serie ruilbeurzen van dameskleding kwam er in 2016 voor het eerst een succesvol speelgoedruilfeest bij en in 2017 twee kinderkledingfeesten. Dit jaar zijn zes ruilfeesten gehouden. De eerstvolgende is op vrijdagavond 8 februari 2019 een kinderkledingruil.​

Bewustwording

Agricola hoopt dat haar ruilfeesten ook zorgen voor bewustwording. ,,Gelukkig komen steeds meer mensen erachter dat het zo niet langer kan doorgaan met consumeren. Daarom hoop ik dat mensen de cadeaus proberen te kopen bij een kringloop of op marktplaats of zo en dit ook afspreken binnen hun familie.‘’

Bezoekers konden vrijdag hun eigen overtollig speelgoed inbrengen, dus cadeautjes voor kinderen of volwassenen die ooit zijn gekregen en die in de kast zijn blijven liggen. De enige voorwaarde was dat het schoon, heel en netjes moest zijn. Na het inleveren begon het ruilen. Zowel bij het brengen als halen mochten bezoekers maximaal 1 doos /shopper legen en vullen. Zwangere vrouwen die nog niets konden meenemen om te ruilen mochten toch meedoen. Boeken, puzzels en spelletjes die overbleven zijn geschonken aan de mini-bieb van het Trefpunt of gedoneerd aan In Moaie Dei in Heerenveen.

Aanrader

,,Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar net als bij de kledingavond heb ik weer leuke dingen gevonden waar ik iets aan heb. Andere deelnemers hebben erg leuke spullen neergelegd en ik heb ook mijn best gedaan om spulletjes mee te nemen die nog van goede kwaliteit zijn, zodat een ander kindje daar nog leuk mee kan spelen. Deze avonden zijn echt een aanrader’’, aldus bezoekster Marloes.

,,Op het gebied van duurzaamheid wil ik proberen andere mensen te inspireren en mijzelf te ontwikkelen. De geef/ruileconomie spreekt mij persoonlijk aan. De verspilling is enorm, als je nagaat hoeveel kleding er op de vuilnisbelt belandt. We ruilen naast kleding ook (kinder)boeken, tijdschriften, dvd’s, cd’s, stofjes en zaden’’, aldus Jocyta Agricola. Zij wordt bijgestaan door vrijwilligers, een groep van ongeveer twintig vrouwen die regelmatig meehelpt.

Foto’s Marijke Hornstra