Geen winnaar bij ONT - VIOD

OPEINDE - Na 90 minuten stond er bij ONT tegen VIOD een 1-1 eindstand op het scorebord. Dat had ook anders kunnen zijn.

ONT vergat in het begin van de wedstrijd te scoren en beide teams hadden in de eindfase van de wedstrijd kansen op de overwinning. In blessuretijd verzuimden zowel ONT als VIOD de trekker over te halen.

De historie van ONT thuis tegen VIOD verhaalt over louter overwinningen van ONT. Over vier wedstrijden sinds het seizoen 2010/2011 zeggen doelcijfers van 20-2 ook genoeg. Daar zit de legendarische 10-0 overwinning ook bij. Die partij was de eerste die VIOD op het toen nieuwe kunstgrasveld van ONT afwerkte. De ruststand was 7-0 waarna de VIOD doelman voorstelde de tweede helft op de middenstip met een kratje bier af te doen.

Hoe anders was deze ONT - VIOD. Een heel dikke overwinning zat er niet in, maar een voorsprong in het begin van de wedstrijd had wel gekund. Dennis Bakker testte na een actie VIOD doelman Otte Visser en die pareerde goed. En Visser was ook de winnaar in een één tegen één situatie met Jurjen Veenstra. Broer Freerk Veenstra was daarna te snel in zijn beslissing om met links te schieten, waar andere keuzes kansrijker waren geweest.

Een domper voor ONT was het na een kwartier spelen uitvallen van routinier Reinier van der Steege. Dat ging ook nog gepaard met een grote kans voor VIOD. Bij de blessure van Van der Steege werd de bal niet buiten de lijnen gebracht. Dat leidde tot verwarring waarna er drie VIOD spelers voor het ONT doel opdoken. ONT doelman Hidde Ament klaarde die situatie. Negen minuten voor rust was Ament niet opgewassen tegen een schot in de verre hoek van Roelof van der Veen. Van der Veen kwam in balbezit na een ongelukkige situatie in de ONT achterhoede. Ament voorkwam daarna de 0-2 door een kansrijke voorzet van Bauke Visser weg te werken.

De tweede helft werd een boeiend schouwspel. Het was bij ONT niet allemaal even goed, maar de drive en de intentie was prima. VIOD beperkte zich vooral tot het wegwerken van de bal waar de Driezumers in de eerste helft voetballend goed partij gaven. De gelijkmaker van ONT leek er in de 55e minuut te zijn. Uit een voorzet van Egbert Hulzinga kopte Dennis Bakker de bal richting VIOD doel, maar net voor de doellijn werd de bal nog weggewerkt. Dat de bezoekers nog wel meededen liet Visser zien. Ament moest handelend optreden bij een voorzet van VIOD’s nummer 11.

De verdiende gelijkmaker voor ONT kwam er in de 65e minuut. Hielke Knippels legde de bal breed op Hendrik Mulder en op zijn uithaal van 30 meter had Visser geen verweer. Hulzinga had daarna nog een kans na een voorzet van Freerk Veenstra en drie ONT’ers wisten in vrije positie geen raad met de bal na een vrije trap van dezelfde speler. VIOD was gevaarlijk bij een doelpoging van Remco Veenstra en een schot voorlangs van Sytse Bijlsma. ONT doelman Ament deed drie minuten voor afloop weer van zich spreken door Rense Visser van scoren af te houden en Gerald Mous schoot de bal nog naast uit een rebound.

De prima leidende scheidsrechter Derk Hofman telde nog een paar minuten blessuretijd bij en daarin hadden beide partijen de mogelijkheid de wedstrijd te beslissen. Eerst was een scrimmage voor het ONT doel waarbij VIOD drie mogelijkheden had te scoren. ONT liet dat niet toe en in de aansluitende counter had de debuterende invaller Marten Folkertsma (de jongeling van ONT JO19-1 speelde met veel dreiging) de 2-1 voor ONT op zijn schoen. VIOD doelman Visser voorkwam dat.

Zo eindigde de wedstrijd in 1-1 en daar schoten beide teams in de jacht in de aansluiting met de top van de middenmoot niets mee op. Hoewel ONT trainer Jan Hulzinga natuurlijk liever drie punten had gehad, keek de trainer met realisme terug op de wedstrijd: ,,Achteraf gezien denk ik dat we tevreden moeten zijn met een punt, maar dat we ook terug kunnen kijken op een wedstrijd waarin we fases behoorlijk hebben gespeeld en kansen hebben weten te creëren. Het moet op die momenten soms net even mee zitten en dat doet het nog niet altijd.’’

,,Ik denk wel dat de jongens vandaag hebben laten zien dat ze goed kunnen voetballen, maar nog belangrijker dat ze op het moment dat het even niet lukt de schouders niet laten hangen. Op basis van kansverhoudingen en intentie vind ik dan ook dat drie punten voor ONT niet onverdiend waren geweest. Toch denk ik dat deze wedstrijd voor genoeg motivatie zorgt om door te gaan op de ingeslagen weg.”

ONT heeft twee thuiswedstrijden voor de boeg. Zaterdag is koploper Leovardia te gast en een week later komt Kollum op bezoek. Beide wedstrijden beginnen om 15.00 uur.

Sjouke Walinga