Studenten ontwerpen 46 posters voor voorstelling van Jan Ketelaar

DRACHTEN - Het is gebruikelijk om voor een theatervoorstelling een affiche te maken. Voor de voorstelling ‘In de loopgraaf met Martin Simek II’ van kunstenaar Jan Ketelaar hangen er maar liefst 46 in Drachten.

Liefde, verlangen en idealen. Deze begrippen zijn wat ons verbindt, én uit elkaar drijft. Op het podium van de Lawei gaat Martin Šimek 18 november in gesprek met Aad Peters, Marjan Sijperda en Joop Mulder over de vragen waarvan het antwoord misschien wel voor altijd een raadsel zal blijven.

Onzegbare dingen

Met het publiek ontstaat een gesprek en er is ruimte voor directe interactie met de sprekers. ,,We zijn er met z’n allen. Ik weet niet wat er gaat gebeuren’’, vertelt kunstenaar Jan Ketelaar. ,,Wat zo bijzonder is, is dat je zoveel middelen hebt om elkaar te ontmoeten. Maar als je even doorpraat voelen bijna alle mensen zich weleens alleen. Dat is misschien wel de kern. Daarom is er kunst. Om onzegbare dingen te laten zien.’’

De tweedejaars studenten van de opleiding Mediavormgeving aan het ROC Friese Poort in Drachten kregen de opdracht een poster te ontwerpen. Vanuit leerbedrijf Krêftich worden de studenten begeleid om op hun eigen, unieke manier de voorstelling onder de aandacht brengen. De meeste opdrachtgevers geven de studenten waslijsten aan instructies. Ketelaar is juist op zoek naar creativiteit en eigenheid.

Net die ene

Studente Enola Meijer kreeg de vrije hand. ,,Het mooie is hoe iedereen zijn of haar eigen invulling kan geven aan het onderwerp. Liefde, verlangen en idealen ervaren alle mensen. Maar wel op een eigen manier. We zetten ons éigen gevoel op papier. Met als motivatie: Als je een poster maakt die voor jou spreekt, misschien komt nét die ene andere persoon voorbij die zich daar ook in herkent. Ik hoop dat we met z’n allen, jongeren en ouderen en iedereen, een mooie middag hebben (er zijn ook nog een aantal intermezzo’s) en blij weer naar huis gaan.”

Er zijn posters die meer gericht zijn op de jeugd. Anderen blijven meer bij klassieke vormen die de oudere generatie aanspreken en sommige studenten hebben een ontwerp gemaakt die ook jongere kinderen kunnen begrijpen. ,,Hij spreekt me aan als persoon. Ja; zijn persoonlijkheid vind ik gewoon mooi. Zijn beeld van het leven komt overeen met het mijne. Dit is een unieke opdracht omdat we zo vrij zijn. Ik liet mijn poster expres blanco. Zodat mensen het zelf in kunnen vullen’’, legt student Marc Luters uit. Voor Enola sprak eenzaamheid tot de verbeelding. ,,Op een bepaald punt van je leven ben je omringd door mensen, en toch voel je je alleen. Met dat verhaal heeft hij iedereen in onze groep geraakt. Iedereen heeft zo’n moment gehad, ongeacht je leeftijd.’’

Ontmoeting

Ketelaar: ,,Ik weet niet of er een resultaat moet zijn, maar het zou fantastisch zijn als mensen met elkaar iets gaan beleven. Het is een ontmoeting.’’

De voorstelling ‘In de loopgraaf met Martin Simek II’ begint zondag 18 november om 15:00 uur. De tickets zijn te koop via de website van de Lawei.