Studenten ontwerpen innovatieve verlichting voor Leeuwarden en Smallingerland

Drachten - Een duurzame 'lichtboom' in De Veenhoop en een innovatieve lichtbak langs sloepenroute 'De Blauwe Diamant' in Leeuwarden. Zo'n tien studenten van het Friesland College hebben hier het afgelopen jaar aan gewerkt.

De studenten kregen deze levensechte opdrachten van de gemeenten Leeuwarden en Smallingerland, die voortvloeiden uit de innovatiewedstrijd 'Light Challenge 2018', die is gekoppeld aan LF2018. De kick-off van de Light Challenge was begin dit jaar in ijsstadion Thialf in Heerenveen. Inmiddels zijn de studenten bezig met de afrondende fase en tellen ze af naar de finaledag op vrijdag 23 november. Doel van de ontwerpwedstrijd is duurzame oplossingen te vinden voor lichtvraagstukken die bijdragen aan de leefbaarheid en sociale veiligheid.

Dertien teams

Dertien studententeams uit alle windstreken van ons land hebben duurzame oplossingen ontwikkeld voor lichtvraagstukken van verschillende gemeenten. Deze moeten bijdragen aan de leefbaarheid en sociale veiligheid. Het team dat innovatie, duurzaamheid en het gebruik van circulaire grondstoffen het beste in zijn concept heeft verwerkt, wint.

De studenten van het Friesland College voerden de opdrachten uit voor de gemeenten Smallingerland en Leeuwarden. Ze hebben enorm zin in de finaledag en zijn stuk voor stuk trots op de resultaten. De studenten werkten interdisciplinair. Zo werkten studenten Creatief Vakman met studenten van Styling Design, Applicatie- en mediaontwikkelaar, MBO Life Sciences en verschillende techniekopleidingen om tot het eindresultaat te komen.

De groepen studenten hebben duurzame materialen gebruikt voor de lichtboom voor Smallingerland en lichtbak voor Leeuwarden. Zo is er uitsluitend gerecycled materiaal gebruikt en geven de objecten licht door middel van zonnepanelen. Het uiteindelijke doel is het ontwerp echt op de plek van bestemming te realiseren.

Presentatie

Op 22 en 23 november presenteren de teams hun verlichtingsontwerpen tijdens het LUNA lichtfestival in Leeuwarden. Dan staan alle ontwerpen rondom de Grote of Jacobijnerkerk en de Noorderbrug gepresenteerd aan het publiek. Via een stemtool kan iedereen vervolgens het favoriete ontwerp kiezen. Op 23 november wordt de uiteindelijke winnaar van de Light Challenge 2018 bekend gemaakt. De avond start om 20.00 uur en is voor iedereen toegankelijk.

De Light Challenge is dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Na het succes van de eerste noordelijke editie in 2011 is de innovatiewedstrijd in 2013 en 2015 landelijk opgepakt. Het thema van deze vierde editie van de Light Challenge, 'Feel the Night', gaat om het beleven van stilte en duisternis op een andere wijze, wat dus aansluit bij Leeuwarden/Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De gemeente Heerenveen is de initiatiefnemer van de competitie. De deelnemende teams komen deze keer uit Rotterdam, Bergen op Zoom (twee teams), Almere, Enschede, Zwolle, Almelo, Groningen, Harlingen (twee teams), Drachten en Leeuwarden.