Sinterklaas beleeft opnieuw glorieuze intocht in Drachten

Drachten - Sinterklaas arriveerde vanmiddag vroeg in Nederland en hij reisde vanuit Zaanstad meteen door naar Drachten. Daar wachtte hem een warme ontvangst.

Sinterklaas werd naar Drachten gebracht door het Oudegaster beurstschip Sint Michaël, maar er verscheen een hele vloot in de Drachtstervaart. De Jonge Trijnje bood plaats aan een legertje Pieten en verder voeren er vaartuigen van de Reddingsbrigade en de politie mee, de solarboot van Sunflare en een praam met de Drachtster Harmonie.

Overstappen

Vanwege de lage brug bij de Oude Nering moest Sinterklaas in de Passantenhaven overstappen op een klein bootje van Bolt, maar die overstap werd meteen gebruikt om de vele kinderen langs de haven te begroeten. Bij De Dam wwerden Sint en zijn gevolg verwelkomd door burgemeester Tom van Mourik. Naast de acrobatenpieten en de uitdeelpieten stonden hier ook vier muziekpietenklaar om de samenzang te begeleiden.

Na een kort rondje langs de verzamelde kinderen stapten Sinterklaas, de Hoofdpiet en de burgemeester op een koets, getrokken door de Friese paarden Richtsje en Yke van Herry van Veen uit Wijnjewoude. Op de hoek van het Museumplein, op het Raadhuisplein bij boekhandel Van der Velde en op de Dam werd even uitgestapt, zodat ouders hun kinderen met de Goedheidligman op de foto konden zetten. In een intiem onderonsje vroeg Jayden of hij van Sinterklaas een legotrein mocht hebben. ,,Laat je vader die vraag nog maar even mailen, want ik kan niet alles meer onthouden’’, antwoordde Sint hem.

Groepsportret

Bij de kastanje op de Houtlaan kwam de stoet ten einde en werd tenslotte nog het traditionele groepsportret gemaakt, waarna Sinterklaas en zijn gevolg in een bus stapte, op weg naar de volgende intocht. Vergeleken met vorige keren was het programma op verschillende punten aangepast. Er waren dan ook wat nieuwe mensen betrokken bij de organisatie, legde voorzitter Douwe Blom van winkeliersvereniging Ha&Ie uit. ,,Der is it ien en oar feroare binnen de feriening en der lei gjin draaiboek foar de yntocht, dêrom ha wy wat minsken frege dy’t der earder ek by belutsen wienen. En it rint perfekt.’’

Vooraf was er wat zorg over de paarden in de nauwe winkelstraten, maar het leverde geen problemen op. Ook Sinterklaas zelf was meer dan tevreden. ,,Met meer stopplaatsen heb je ook wat meer reuring. Bovendien hebben de kinderen dan meer momenten om even dichtbij te komen.’’ Sinterklaas nam dan ook alle tijd voor de kleinsten. ,,Dit is het feest voor de kinderen. Niet voor de middenstand, niet voor de winkeliers, maar voor de kinderen. Alles draait deze dag om hen. Wat mij betreft gaat dit nog jaren zo door.’’

Foto's Fokke Wester