Heeren van het Friesche Woud winnen tweede Wampex

URETERP - De Heeren van het Friesche Woud uit Gorredijk hebben vrijdagnacht Wampex II gewonnen.

Met een looptijd van 6.26 uur en één gemiste stempel hebben zij een eindtijd van 06.41 u. Tweede werden WâldWrotters II uit Ureterp met een eindresultaat van 6.50u. De groep Tobasco uit Bussum is derde geworden met een eindresultaat van 7.10u. De groepen Nachtmolletjes en Buggly waren de enige met een perfecte letterkaart.

Historische feiten

De Spaaklopers II uit Gorinchem zijn met een looptijd van 11.19u het langst onderweg geweest. De laatst binnengekomen groep Veni Vidi Wampex uit Tjalleberd arriveerde zaterdagochtend om 8:23uur aan de finish. In totaal gingen 580 deelnemers in 103 groepen van start vanuit MFC De Wier.

Precies dertig jaar geleden, in 1988 ging de 13e Opsterlandse WAMPEX hier ook van start. Bij deze uitvoering zijn diverse historische feiten uit de streek verwerkt, waaronder de archeologische opgravingen van 1943 en de voormalige tonnenplaats aan de Merskenreed. Op de route bij De Mersken lag een stilistische replica van de bekende Griene Brêge, die vroeger over de Oerterper Feart lag, ongeveer ter hoogte van de Tsjerkeleane.