Wedstrijd schapendrijven in Lippenhuizen groot succes

Lippenhuizen - De eerste wedstrijd schapendrijven op de boerderij van Martin en Elsa Reitsma van begrazingsbedrijf By de Hân is dit wekeinde ene groot succes geworden.

Zaterdag vond de Challenger Cup Finale plaats en zondag de November Trial. Beide dagen waren er wedstrijden te zien waarbij hond en haar baas een mooi samenspel lieten zien om de schapen op de goede plek te krijgen. Er zijn goede resultaten behaald en de deelnemers hebben ervan genoten. Er kwamen veel mensen af op dit prachtige evenement.

Rustig en beheerst

Bij het schapendrijven moeten hond en baas de schapen bij elkaar houden en van de ene plaats naar de andere brengen op een rustige en beheerste manier en volgens vaste regels en richtlijnen. Voor de Challenger Cup Finale 2018 waren de beste combinaties van het afgelopen jaar uit klasse 1 en 2 uitgenodigd. De November Trial was bedoeld voor zowel beginners als gevorderden, die uitkwamen in drie verschillende klassen. Daarin kwamen veertig combinaties aan de start.

Martin Reitsma van schaapskudde By de Hân werkt dagelijks met zijn eigen bordercollie honden en zijn schaapskuddes. De schaapskuddes lopen op meerdere plekken in de provincie Friesland om te begrazen op verschillende terreinen, vaak in opdracht van gemeenten. De bordercollie honden zijn onmisbaar bij het werken met de schapen.