Raket bij Tjaarda krijgt jaartal 2018 erbij

Drachten - Het beeld Monument voor Toekomstig Geluk, de gekleurde raket bij de Tjaardaflats, krijgt als toevoeging het jaartal 2018.

Daarmee komt kunstenaar Frank Koolen op verzoek van wethouder Marjan Sijperda tegemoet aan de wens van Maria Kouer. Kouer, zelf moeder van een jongeman die de flat gebruikte om een eind te maken aan zijn leven, stelde dat de titel Monument voor Toekomstig Geluk voorbij gaat aan de trieste geschiedenis die kleeft aan de Tjaardaflats. Haar voorstel om het beeld een andere naam te geven is niet overgenomen, maar volgens haar maakt de toevoeging van het jaartal al een verschil.

Scheidslijn

Sijperda benadrukt dat de titel van het kunstwerk iets is van de kunstenaar en niet van de gemeente. Na overleg tussen wethouder en kunstenaar heeft hij ingestemd met de toevoeging van het jaartal 2018 aan de titel. Inmiddels heeft Kouer positief gereageerd op de naamsverandering. Ze heeft Sijperda laten weten dat daarmee haar verdriet een plekje heeft gekregen. ,,Door het jaartal ontstaat er een scheidslijn tussen het donkere verleden en het geloof in een kleurrijke toekomst.''

,,We hopen dat de toevoeging van 2018 aan de titel iets van de pijn wegneemt die het kunstwerk bij haar heeft veroorzaakt. Dit kunstwerk is samen met bewoners gemaakt. Zij hebben actief meegedacht, bijgedragen en fondsen aangeschreven om te zorgen dat het daar geplaatst zou worden. Zij zijn er blij mee, zij willen verbinding, toekomst en dromen. Daar staat deze raket symbool voor. Het gaat over toekomstig geluk’’, aldus Marjan Sijperda.