Kwetsbare Friezen krijgen hulp bij contact maken via de digitale snelweg

DRACHTEN - In het Karmelklooster in Drachten is afgelopen donderdag een convenant ondertekent, om kwetsbare Friezen te helpen bij het contact maken via internet.

Kwetsbare Friezen die noodgedwongen langer thuis moeten wonen, hebben een grote kans op eenzaamheid. In het leggen van contact en het ontmoeten van mensen kan de digitale snelweg een rol spelen. Daarom zijn ruim 20 Friese organisaties vanaf 1 januari 2019 betrokken bij het trainen en inzetten van coaches die kwetsbare Friezen helpen bij het maken van contact met behulp van digitale oplossingen. Zoals bijvoorbeeld livechats met instanties en bedrijven, skypen of facetimen met zorgverleners en het gebruik van sociale platforms en apps om je kennissenkring te vergroten. Daarnaast begeleiden deze coaches mensen bij het aanschaffen en gebruik van geschikte domotica en woon(zorg)technologie.

De aftrap van dit trainingsprogramma vond donderdag plaats tijdens het symposium van Platform GEEF, met dit jaar als thema Met GEEF naar Geluk. Platform GEEF is in Friesland dé expert op het gebied van langer zelfstandig thuis wonen met behulp van technologie. Tijdens dit symposium ondertekenen onder andere de gemeente Leeuwarden, Amaryllis, KwadrantGroep, ROC Friese Poort, alle GEEF Participanten en sociaal ondernemer GeneratieThuis het convenant Maatschappelijk traineeship Zelfstandig wonen & Onbeperkt meedoen.

Nieuw beroep van de toekomst

Bij het samenstellen en uitvoeren van het trainingsprogramma en het inzetten van de coaches zijn Friese gemeenten, het MBO- en HBO-onderwijs, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en vrijwilligersorganisaties betrokken. Platform GEEF voert de regie op het project. De samenwerkende partijen voorzien dat er met het maatschappelijk traineeship een opmaat wordt gegeven voor een nieuw beroep van de toekomst: de Coach Zelfstandig wonen & Onbeperkt meedoen.

Met technologie naar geluk

Contact maken en elkaar ontmoeten maakt gelukkig. De rol die social media, digitale kanalen en internet daarin spelen, neemt de laatste jaren explosief toe. Mia Schaafsma, directeur Platform GEEF: ,,In onze dagelijkse praktijk zien we hoe domotica en woon(zorg)technologie ouderen en mensen met een beperking vrijheid geven en zelfredzaam maken. En technologie biedt ook kansen tot meer contact, tot meer elkaar ontmoeten, ook als je kwetsbaar bent. Je moet alleen weten hoe. We zien dat langer zelfstandig wonen en onbeperkt meedoen altijd een persoonlijk verhaal is. En dat vraagt om persoonlijke begeleiding van coaches die weten wat de beste digitale oplossing is voor elke unieke situatie. Daarom vinden wij het zinvol om deze coaches te trainen.”

Voor vrijwilligers én professionals

Het traineeship staat in 2019 open voor vrijwilligers, mantelzorgers, studenten en professionals uit de zorg en het welzijn. De trainees breiden hun kennis uit over zelfstandig wonen, zorg, maatschappelijke ondersteuning en digitale oplossingen. Bovendien worden persoonlijke vaardigheden in het coachen van kwetsbare mensen ontwikkeld. Het doel is om met 50 coaches 1.500 Friezen per jaar op weg te helpen op de digitale snelweg.

Interesse in het volgen van het trainingsprogramma? Stuur dan een mail naar: info@platformgeef.nl.