Themaweek V.S.O de Zwaai in het teken van Genotmiddelen

DRACHTEN - Afgelopen week stonden de lessen op de V.S.O de Zwaai in Drachten in het teken van de consequenties van het gebruik van genotmiddelen.

De school wil graag aansluiten bij het project Zero Tolerance, wat de gemeente Smallingerland onlangs is gestart. De bedoeling van het project is om het middelengebruik onder jongeren tot 0 te reduceren. De school is maandag begonnen met een Forum waar deskundigen vragen van leerlingen mochten beantwoorden over alcohol en drugs.

In het Forum hadden de volgende personen zitting: Namens de Spoedeisende Hulp van Nij Smellinghe: Annegreet Dijk en collega Hilde; namens VNN: Annabel Luppen; namens de orde Dienst en Handhaving: Kim v/d Iest; en als ervaringsdeskundige Mark Lettinga (ex-drank- en drugsverslaafde). Op boeiende wijze wist het Forum antwoord te geven op de meest uiteenlopende vragen van de leerlingen.

Ook was er een vragenronde ingeruimd waar het Forum vragen mocht stellen aan de leerlingen. Na dit originele en leerzame begin van de themaweek hebben de leerlingen in hun eigen klas middels opdrachten, films en reportages het thema verder uitgediept.

Tijdens de lessen gymnastiek op school werd de gymhal omgetoverd in een waar smokkelparadijs, waar de leerlingen in twee partijen tegen elkaar een drugsspel moesten spelen gebaseerd op het spel Levend Stratego. De hal was daarbij zoveel mogelijk verduisterd wat een extra dimensie aan het spel gaf.

Niet alleen op school is er deze week gewerkt aan het thema, maar ook de mensen van de educatieve afdeling van schouwburg de Lawei hebben hun medewerking verleend aan het project. Donderdag 29 november 2018 zijn de leerlingen naar de Lawei geweest om deel te nemen aan diverse workshops. Op professionele wijze hebben de leerlingen naar keuze aan een van de volgende workshops gewerkt: Graffiti, Stopmotion film, Theater, Rap maken, Druktechhniek. Alle workshops stonden in het teken van het onderwerp middelengebruik.

Vrijdag 30 november 2018 wordt de themaweek beëindigd met het bekijken van films in de filmzaal van de Lawei over het onderwerp Genotmiddelen. De school kan terugkijken op een leuke en leerzame themaweek.