Longarts Nij Smellinghe ontvangt eerste boek van Mettie Boonstra

Drachten - Mettie Boonstra uit Marum heeft deze week haar boek ‘Goeie Genade’ uitgebracht. Het eerste exemplaar werd maandag overhandigd aan dr J. Strijbos, longarts in Nij Smellinghe, die ook het voorwoord schreef.

In het boek ‘Goeie genade! Als KANKER je pad kruist’ schrijft Boonstra over het kankerproces dat zij heeft doorgemaakt. Het boek is deze week verschenen bij Uitgeverij Narratio in Gorinchem en verkrijgbaar in de boekhandel (ISBN 978 90 5263 8775). De verwachting is dat het lotgenoten, hun naasten en ook hulpverleners zeer zal aanspreken.

Tsunami

Mettie Boonstra (1952) is geboren en getogen in Drachten en woonde en werkte er vele jaren, alsook in Ureterp, in het onderwijs en het maatschappelijk werk. Na de tsunami in 2004 reisde ze samen met haar man voor hulpverlening naar Indonesië en daarna ook nog enkele jaren naar het door oorlog verwoeste Sierra Leone. Sinds twee jaar wonen zij nu in Marum.

In die periode heeft zich een ernstige crisis in Mettie’s leven voltrokken. Eind 2015 kreeg ze vanuit het niets de diagnose ernstige longkanker. Nooit gerookt, niet in de buurt van asbest geleefd, niets van dat alles. ,,U behoort gewoon bij de 15 procent die domme pech heeft”, zei de longarts. Gelukkig kon de flinke tumor in de linkerlong operatief verwijderd worden en trad goed herstel in.

Beperkingn

Tot na een jaar het onheil opnieuw toesloeg, nu met een tumor in de andere long. Weer kon ook die operatief verwijderd worden, maar daarbij traden flinke complicaties op. Het herstel verliep traag maar opnieuw positief. Wel zijn er nu, met 40 procent minder longinhoud, blijvende beperkingen.

Hoe blijft een mens bij zulke ingrijpende aanslagen staande? Mettie Boonstra, die al jaren graag dagboeken en reisverhalen schrijft, geeft in haar boek een openhartige beschrijving over het proces dat zij doormaakte. Over enorme schrik en angst en over geschonden vertrouwen. Maar ook over haar geloof en de liefde uit haar omgeving, die haar steun boden. Longarts Dr. J. Strijbos van Nij Smellinghe, bij wie Mettie onder behandeling is, heeft voor het boek een voorwoord geschreven.