Luisteren bij de buren

Drachten - In 26 huiskamers verspreid over Drachten klinkt zondagmiddag muziek in alle soorten en maten. Drachten doet voor het eerst mee aan het landelijke huiskamerfestival Muziek bij de Buren.

Jeroen Fiks, Suzanna Fiks en Maaike Liekelema organiseren de Drachtster editie van het festival, dat in 2013 begon in Arnhem en nu in 15 steden in Nederland wordt gehouden. Dat betekent dat zondagmiddag bij elkaar ruim 2000 optredens plaatsvinden in 670 huiskamers. ,,Suzanna en ik organiseerden wel eens een huiskamerconcert bij ons thuis en toen we hiervan hoorden hebben we contact gezocht met Iduna. Daar waren ze meteen enthousiast’’, vertelt Jeroen Fiks.

Lijstje voor 2019

Het was even afwachten hoe de animo in Drachten zou zijn, maar na een aarzelend begin liep het aantal podia vlak voor de sluitingstermijn rap op tot 26. ,,En daarna kwamen er nog een heleboel aanmeldingen binnen, dus we hebben al vast een lijstje gemaakt voor volgend jaar, want dit moet zeker een traditie worden.’’ De start is om 12.30 uur in het oudste huis van Drachten (Oudeweg 208A), het Slotfeest is van 18-21 uur in Iduna.

Tussen 13.00 en 17.30 uur heeft elk adres zijn eigen artiest, die drie keer een set van een half uur speelt. Omdat de begintijden wisselen kunnen liefhebbers meerdere optredens bijwonen. Wie wel eens een festival met meerdere podia heeft bezocht, weet dat je dan als bezoeker meer mist dan je meemaakt. Daarom is het handig om vooraf vast een route uit te stippelen, zegt Fiks.

Intieme concerten

Dat kan met de handige programmakrant die in Drachten is verspreid, maar ook op de site drachten.muziekbijdeburen.nl. ,,Je kunt kiezen voor een bepaalde muzieksoort, of juist voor variatie, maar het kan ook handig zijn om bijvoorbeeld adressen in dezelfde wijk te bezoeken. Je kunt ook halverwege wisselen, maar dat is natuurlijk wel vervelend voor de artiest. Ik verwacht dat de meeste mensen wel blijven zitten, ook al omdat het vaak heel intieme concerten zijn. In een grote zaal ben je sneller weg. Hoeveel mensen er in totaal zullen komen weet ik niet. Wij dachten dat het bij ons thuis met 15 vol zou zijn, maar er pasten 33 in. Maar als het vol is is het vol.’’

Het aanbod is groot en gevarieerd, zowel muzikaal als in ervaring. Sommige acts staan aan het begin van hun carriëre, maar Haije Frieswijk (Kurt Schwittersstraat 2) was in de jaren zestig al actief in de allereerste beatgroep van Drachten, One of Those. Andere artiesten met een lange historie zijn bijvoorbeeld Chris Kalsbeek (Hunze 187), de Folkpolitie (met Bauke en Greetje, De Twee Gebroeders 327) en de Sadelrûkers, ook al weer dertig jaar actief (Carneool 19).

Matchen

Het programma is divers en loopt uiteen van singer-songwriters, al dan niet met covers, hiphop, popkoor, literaire voordrachten en Koerdische liederen. ,,De muziek is net zo gevarieerd als de huiskamers. Wij hebben geprobeerd ze zo goed mogelijk te matchen, want het zijn allemaal leuke artiesten. De meeste hebben wij benaderd, maar de huiskamers mochten ook zelf hun artiest regelen.’’

Het huiskamerfestival brengt niet alleen muzikant en publiek bij elkaar, maar ook bewoner en bezoeker. ,,Dankzij social media staan wij in contact met de hele wereld, maar vaak kennen wij onze eigen buren niet eens. Daar wil Muziek bij de buren verandering in brengen.’’

Meer informatie: drachten.muziekbijdeburen.nl