Activiteitenladder Bibliotheek in december

Drachten In de bibliotheek vna Drachten is in december weer ene hele lijst aan activiteiten.

Zo 9 dec Voorleeshalfuurtje (2+) 14.30 – 15.00 uur/ Gratis toegankelijk, aanmelden gewenst

Op zondagmiddag wordt er op de jeugdafdeling voorgelezen uit nieuwe, klassieke en bijzondere prentenboeken. Maar hoe kies je een goed voorleesboek? En hoe betrek je jouw kind bij het verhaal? Doe inspiratie op tijdens de gratis voorleeshalfuurtjes voor peuters en kleuters met hun ouders of grootouders in de bibliotheek. Zondag 2 december staat in het teken van Sinterklaas.

Do 6 dec Tablet- & Smartphone Café 19.30 – 21.00 uur / Gratis toegankelijk

Experts Henk en Lourens helpen iedereen met vragen over tablets en/of smartphones op weg tijdens het Tablet- & Smartphone Café in Bibliotheek Drachten. Apple of Android, het maakt niet uit. Deze heren vinden overal een oplossing voor.

Do 6 dec 3D- gebruikersgroep 19.00 – 21.00 uur/ €4,-

Ben jij ook gek op 3D? De 3D-gebruikersgroep is bedoeld voor mensen die meer willen weten over een bepaald onderdeel van het fenomeen 3D zoals 3D-printen, tekenen, hologrammen en animatie. Elke avond heeft een ander thema, maar er is ook ruimte voor vragen, overleg, maken, ontwerpen en discussie. De toegangsprijs wordt gerekend voor thee en koffie.

Za 8 dec Write for rights 11.00 - 16.00 uur

Rond 10 december voert Amnesty International actie door zo veel mogelijk brieven te schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Om 11 uur geeft gemeente dichter Andries de Jong het startsein voor de schrijfmarathon in Bibliotheek Drachten.

Zo 9 dec AZC band speelt kerstliedjes 15.15 uur / Gratis toegankelijk

Kom zondagmiddag 9 december genieten van de gezelligste kerstmuziek, gespeeld door de Vrolijke Band met muzikanten uit het AZC. De Vrolijke Band treedt op in het kader van Muziek bij de buren 2018.

Di 11 dec Rondje FabLab 19.00 – 21.00 uur / Kosten bibliotheekleden: € 4,- Kosten niet-leden: € 5,-

Het Rondje FabLab is de ideale kennismaking met het FabLab in de bibliotheek. Tijdens deze introductie kom je alles te weten over de machines en software van het FabLab, zoals de lasersnijder en de 3D-printer. Ook ga je zelf aan de slag.

Di 11 dec Lezing: Internet of things 19.30 – 21.30 uur / Gratis toegankelijk

Ons leven wordt meer en meer gedomineerd door techniek. Het zit overal en komt steeds meer onze huizen binnen. Zo ook Internet Of Things (IoT). Slimme thermostaten, koelkasten en stofzuigers; het is nu al mogelijk om deze met je stem te besturen. Wil je weten wat er nog meer kan op het gebied van Internet Of Things? Kom dan naar deze interessante avond en luister, kijk en denk mee over de toekomst.

Wo 12 dec Papa Mama Café 10.00 – 11.30 uur / Gratis toegankelijk, aanmelden gewenst

Alle (aanstaande) papa's en mama’s met hun kind(eren) van 0 – 4 jaar zijn van harte welkom in het Papa Mama Café. Een ontmoetingsplek waar ouders op een ongedwongen manier ervaringen en tips kunnen delen over alledaagse dingen in de opvoeding. Elke editie staat er een thema centraal, 12 december is dit Een fijne nacht voor jou en je kleintje.

Wo 12 & 19 decDoe-middag in het FabLab (8+) 14.00 – 16.00 uur / leden €10,- niet leden €12,50

Kom naar de Doe-middag in het FabLab. Ben je creatief en vind je het leuk om iets te leren over solderen, elektronica, robots, 3D-printen, sublimeren of lasersnijden? Dan ben je van harte welkom. Je komt thuis met een prachtig, zelfgemaakt ontwerp. Materiaalkosten zijn bij de prijs inbegrepen.

Do 13 dec Toeslagenspreekuur 10.30 – 12.00 uur / Gratis toegankelijk, aanmelden verplicht

Toeslagen zijn tegemoetkomingen in de kosten voor de zorgverzekering, huur of kind. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van toeslagen? Kom dan naar het Toeslagenspreekuur in de bibliotheek. Vrijwilligers helpen u gratis met de digitale aanvraag. U kunt een afspraak maken via 0512-512680.

Do 13 dec Spreekuur: Leen een Fries 15.00 – 16.30 uur / Gratis toegankelijk, aanmelden gewenst

Heb jij een leuke of bijzondere hobby? Of weet jij bijvoorbeeld van alles over auto’s, geschiedenis, Friese paarden of paddenstoelen? Doe dan mee met Leen een Fries en meld je aan! Tijdens het Spreekuur Leen een Fries helpen we je met het aanmaken van een profiel of het kiezen van een leuk onderwerp zodat mensen jou kunnen gaan lenen. Meer informatie op www.leeneenfries.nl.

Za 15 dec Workshop: Borrelplankje branden met Wimke van Smûk 14.00 – 15.00 uur / leden €15,50, niet leden €17,50 (inclusief materiaalkosten)

Denen hebben hygge, Zweden lagom en Friezen hebben Smûk! Gezellige, knusse momenten noemen we Smûk. Tijdens deze workshop door Wimke Tolsma, auteur van het boek Smûk, maak je met een soldeerbout en een eenvoudig plankje in no time een fijne borrelplank. Niet alleen handig in gebruik, maar ook een mooie accessoire in je keuken. Na afloop is er in de bibliotheek een meet&greet met Wimke en verkoopt ze haar boek.

Zo 16 dec Muziek op schoot (1+) 14.15 / 15.00 uur - leden €2,- niet leden €3,-

Een uurtje muziekplezier; dansen, zingen en spelen op instrumenten voor jou en je kind. Dat is Muziek op schoot. De motoriek, maar ook het zelfvertrouwen, de spraak, de taal en de creativiteit worden geprikkeld. Doe mee en heb samen veel (muziek)plezier!

Do 20 dec The Awesome Book Club 19.30 – 21.00 uur / Gratis toegankelijk

Gek op Young Adult boeken? Dan is deze leesclub wat voor jou! Eén keer in de zoveel weken komt The Awesome Book Club bij elkaar, en deze keer is het in de bibliotheek. Ze hebben geen leden, iedereen mag vrij binnenlopen vanaf 19:00 uur. Donderdag 20 december wordt het boek Obsidian van Jennifer L. Armentrout besproken.

Do 20 dec Arduino Gebruikersgroep 19.00 – 21.00 uur / leden €4,- niet leden €5,-

Speciaal voor mensen die al eens met elektronicaplatform Arduino hebben gewerkt (bijvoorbeeld in de workshop Maak kennis met Arduino) is de Arduino gebruikersgroep. In het FabLab van Bibliotheek Drachten kun je onder leiding van Arduinodeskundige Sieberen Idzenga en Hilbrand Klaver elke tweede donderdagavond van de maand werken aan je eigen Arduinoproject!