Veel steun voor Opsterland in hoger beroep tegen gaswinning

Beetsterzwaag/Groningen - De Friese FNP is een van de partijen die Opsterland volgende week donderdag 13 december steunt bij haar hoger beroep tegen Vermilion.

In de rechtszaak probeert de gemeente Opsterland te voorkomen dat Vermilion bij Nij Beets een proefboring naar gas uitvoert. Tegen de boring en de gaswinning uit kleine velden is groot maatschappelijk verzet gerezen, onder andere van de actiegroep Tsjingas, die is opgericht door ongeruste inwoners van Nij Beets. Tsjingas hoopt als belanghebbende te mogen inspreken bij de rechtszaak.

Grote actie

Tussen twaalf en twee uur ‘s middags is er op het Guyotplein in Groningen, voor de rechtbank, een grote actie aangekondigd om Opsterland te steunen. Andere groepen die meedoen aan de actie zijn onder andere Laat Fryslân Niet Zakken, Milieudefensie en de Waddenvereniging, terwijl ook actievoerders worden verwacht uit bijvoorbeeld Waalwijk, Woerden, Loon op Zand en verschillende plaatsen in het Noorden.

Vermilion wil een proefboring uitvoeren bij De Ripen, tussen Nij Beets en Aldeboarn. Het bedrijf wil er gas gaan winnen, maar de gemeente Opsterland heeft de omgevingsvergunning geweigerd. Voor de rechtbank hoopt Vermilion die alsnog af te kunnen dwingen. Volgens de FNP kan het niet zo zijn dat met de afbouw van de gaswinning in de provincie Groningen nu meer gas wordt gewonnen uit de kleinere gasvelden in Friesland, zoals die van Nij Beets, maar ook Rottevalle en Opeinde.

Lees ook: Opsterland blijft bij verbod op gaswinning bij Nij Beets