Kunsthuis SYB krijgt twee jaar subsidie van Mondriaan Fonds

Beetsterzwaag - Het Mondriaan Fonds heeft voor het programma van 2019 en 2020 een subsidie van maximaal 110.000 euro toegekend aan Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag.

Het Mondriaan Fonds draagt bij aan programma’s van presentatie-instellingen, omdat ze van vitaal belang zijn voor ontwikkeling en zichtbaarheid binnen de beeldende kunstsector. SYB doet dit onder andere door jonge kunstenaars de tijd en ruimte te geven om hun werk te ontwikkelen en te tonen gedurende residencyperiodes in het gasthuis in Beetsterzwaag.

Schrijvers

Daarnaast biedt SYB met zijn Schrijversprogramma beginnende kunstcritici en auteurs de gelegenheid op geregelde basis te schrijven en te publiceren. Ook organiseert SYB een triënnale; een meerdaagse kunstmanifestatie in en om Beetsterzwaag die driejaarlijks plaatsvindt.

Uit de toekenning van het Mondriaan Fonds: ‘De commissie waardeert de manier waarop SYB in de plannen verschillende disciplines aan bod laat komen. De instelling weet een gedegen residencyprogramma neer te zetten.’

Cruciaal

Het Mondriaan Fonds noemt de programma’s van presentatie-instellingen voor beeldende kunst cruciaal voor talentontwikkeling, voor diversiteit en voor regionale spreiding van beeldende kunst. Ze vormen een onmisbare schakel in het beeldende kunstveld. Zowel publiek en kunstenaars als grotere instellingen, galeries en musea zijn omwille van doorstroming van interessante kunstenaars en concepten gebaat bij kwalitatief hoogstaande programma’s, van Groningen tot Aruba.