Opnieuw zware onweersbuien verwacht

Regio - Vandaag ontstaan opnieuw zware buien die lokaal hevige wateroverlast kunnen veroorzaken. In het zuiden en oosten worden de zwaarste buien verwacht. Plaatselijk valt met 80-100 mm bijna anderhalf keer de normale maandsom. Dit meldt Weeronline.nl.

Bij buien is bovendien kans op hagel van 2 tot 4 cm doorsnede. De buien verplaatsen zich nauwelijks. Hierdoor kan op de ene plek veel overlast ontstaan, terwijl het een paar kilometer verderop droog is. De buien verdwijnen aan het begin van de nacht.

 Vanochtend zijn er flinke zonnige perioden en sluierwolken. Vanmiddag stijgt het kwik naar 28 graden in de kustprovincies tot lokaal 31 graden in het uiterste oosten. Aan zee is het met 20-22 graden een stuk frisser. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het klam aan. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten. In de namiddag draait de wind in het zuiden naar zuidelijke richtingen.

Noodweer

Vanwege de warmte en hoge luchtvochtigheid ontstaan flinke stapelwolken die vanmiddag in het zuiden en oosten uitgroeien tot zware onweersbuien. Hierbij is kans op hagel, windstoten en zeer veel regen in korte tijd. De buien verplaatsen zich nauwelijks en lokaal kan 80-100 mm vallen! Daarmee is de kans op hevige wateroverlast groot. Later op de middag neemt ook in het midden de kans op fikse onweersbuien toe.

Vanavond maakt het hele land kans op enkele fikse onweersbuien. Daarbij valt veel regen en kan hagel voorkomen. Wandelaars van de avondvierdaagsen moeten dan ook rekening houden met plaatselijk noodweer. Er is vrij veel bewolking. De buien doven aan het begin van de nacht geleidelijk uit. Met minima van 14-19 graden en een hoge luchtvochtigheid is het klam.

Dagelijks buien

Komende dagen staan dagelijks buien op het programma. Deze zijn wel minder zwaar dan de buien van vandaag. Tot vrijdag blijft het zeer warm met in het binnenland 26-29 graden en in de kustprovincies 21-25 graden. Daarna zorgen noordenwinden ervoor dat het geleidelijk minder warm wordt. Vanaf vrijdag ligt het kwik in het binnenland rond 25 graden. In de kustgebieden is het een graad of 20. Normaal is het 17-21 graden.