Kans op onweer na bloedhete dag

Na een zonnige ochtend neemt vanmiddag in het zuiden de bewolking toe. Vanavond is daar kans op een onweersbui. Het wordt bloedheet met 32 graden aan zee en 38 in het zuidoosten. Vanaf het eind van de middag neemt in het zuiden de kans op een onweersbui toe. Morgen verloopt in het oosten tropisch. Donderdag gaat het regenen en komt er een eind aan de hittegolf.

Komende uren is het zwoel met temperaturen tussen 13 en 19 graden. In de grote steden is het een plaknacht en schommelt het kwik rond 20 graden.

Met een zwakke zuiden- tot zuidwestenwind wordt vandaag zinderend hete lucht uit Spanje aangevoerd. Het wordt de warmste dag van de week met maxima van 28-30 graden op de Wadden, 32 op de westelijke stranden en 33 graden landinwaarts in de kustprovincies. In een lijn van Zeeuws-Vlaanderen via Utrecht naar Drenthe wordt het 34 of 35 graden.

In het oosten en zuiden wordt het bloedheet met 36 graden. In het oosten van Brabant en in de Achterhoek wordt het 37 graden en in Noord-Limburg zeer lokaal 38 graden! Het all-time warmterecord van 38,6 graden, gemeten in het Achterhoekse Warnsveld op 23 augustus 1944, wordt voor de derde keer deze zomer waarschijnlijk nét niet verbroken. Normaal is het 21-25 graden.

In de loop van de middag valt de wind weg en kan op de stranden een zeewind voor verkoeling zorgen. Aan het eind van de middag neemt in het zuiden de sluierbewolking toe en ontstaan enkele stapelwolken. Zeer lokaal ontstaat langs de zuidgrens een pittige onweersbui.

Vanavond is het opvallend warm. De temperatuur ligt tot diep in de avond boven 30 graden en rond middernacht is het nog steeds op grote schaal ruim 25 graden. Dit komt omdat de zuidoostenwind aantrekt, daardoor koelt het nauwelijks af. In de grote steden kan het zelfs rond middernacht nog tropisch warm zijn! De zuidelijke provincies, vooral Limburg, maken kans op een lokale, maar zware onweersbui. Daarbij is kans op grote hagel en zeer zware windstoten van meer dan 100 km/u. Ook rondom de onweersbuien kan het flink waaien en daardoor ook afkoelen.

Vannacht is het wisselend bewolkt en neemt in het hele land de kans op een (onweers)bui toe. Op veel plaatsen wordt het een tropennacht met minima van 19-23 graden. In de grote steden wordt het op sommige plaatsen niet kouder dan 24 graden. In het uiterste zuidwesten koelt het af naar 18 graden. Normaal liggen de minima tussen 12 en 16 graden.

 

Bron: Weeronline